MALIŠANI PONOVO KREĆU U PREDŠKOLSKE USTANOVE: U vrtić mogu i deca nezaposlenih roditelja
Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Boravak u vrtićima

MALIŠANI PONOVO KREĆU U PREDŠKOLSKE USTANOVE: U vrtić mogu i deca nezaposlenih roditelja

Društvo -

Beogradska obdaništa danas očekuju između 20.000 i 25.000 dece,
a u celoj Srbiji za povratak je prijavljen 36.991 mališan

Iako je ranije najavljeno da će od danas u vrtiće krenuti samo deca čiji roditelji donesu potvrdu pedijatra i potvrdu poslodavca da moraju da rade, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je za Kurir da će predškolske ustanove u prestonici primati i mališane čiji roditelji nisu zaposleni.

- Mi svakako apelujemo da se u vrtić dovode samo deca čiji roditelji moraju ići na posao. Ne znači da će se pojaviti danas svi koji su se prijavili. Naravno, nijedno dete upisano u vrtić nećemo odbiti. Ukoliko neko dovede dete koje je upisano, a čiji roditelji nisu zaposleni, mi ćemo i to dete primiti, uz potvrdu pedijatra da je zdravo, ali to važi za neke vanredne okolnosti, recimo ako majka mora da ode na razgovor za posao i tome slično - rekao je Vesić.

Između 20.000 i 25.000 roditelja prijavilo se u Beogradu za boravak dece u vrtićima, a u celoj Srbiji 36.991 dete ili 21,7 odsto upisane dece, dok se za celodnevni boravak prijavilo 5.483 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, naveo je za Kurir da će se povratak vršiti u skladu sa iskazanim potrebama porodica. - Roditelj je u obavezi da najavi ponovni povratak deteta u kolektiv najmanje dva dana ranije, radi pravovremenog planiranja i organizacije rada u ustanovi - rekao je Pašić i dodao da će prijem deteta u predškolsku ustanovu biti moguć samo uz potvrdu pedijatra da je dete zdravo i uredno vakcinisano.

Učenicima do četvrtog razreda za celodnevni boravak ne treba potvrda pedijatra, niti potvrda poslodavca da roditelj mora da ide na posao, ali direktor škole može tražiti tu potvrdu.

Kurir / M. B.

Foto: Shutterstock, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja