OVOLIKO KOŠTA BORAVAK NA POPULARNIM DESTINACIJAMA U SRBIJI: Smeštaj od 10 pa do 200 evra po danu
Foto: Nebojša Mandić

LETO U SRBIJI

OVOLIKO KOŠTA BORAVAK NA POPULARNIM DESTINACIJAMA U SRBIJI: Smeštaj od 10 pa do 200 evra po danu

Društvo -

Budući da brojni građani razmišljaju da odustanu od mora zbog
komplikacija usled pandemije korone, predstavljamo vam cene u mestima širom naše države i najzanimljivije lokalitete za posetu

Mnogi će se ove godine, zbog pandemije koronavirusa i svih komplikacija i nepoznanica u vezi s putovanjem u inostranstvo, za razliku od prethodnih godina, ove odlučiti za letovanje u Srbiji. Kurir istražuje koje su najlepše lokacije u našoj zemlji, šta sve treba posetiti i kolike su cene smeštaja. - Srbija je prelepa zemlja i ima mnogo različitih lokacija koje mogu ispuniti sva očekivanja. U zapadnoj Srbiji su lepa mesta Arilje i Ivanjica, a tu je i potpuno neistražena i divlja planina Golija, ali i reka Rzav. Drina je fantastična, ima uređene plaže, a lako se može preći i u Republiku Srpsku. Na jugu su prelepe Prolom Banja, Kuršumlija i, naravno, Đavolja varoš, jedna od svetskih atrakcija - rekao je za Kurir Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA.

Jedan od njegovih favorita je i Vlasinsko jezero, a na jugu bi trebalo, kako je naveo, posetiti i Niš, jer ko nije bio u tom gradu ne zna šta je pravi jug. - Na istoku Srbije bi se moglo provesti lepih desetak dana, sa obilaskom Kladova, Majdanpeka i Borskog jezera. Tu su solidni putevi, pa se može obići Zaječar, Zlotska pećina, Lepenski vir, Lazarev kanjon... Za preporuku je i poseta Negotinu, u kojem je kuća Mokranjca, a na večeru se može otići u Rajačke pimnice. Što se Vojvodine tiče, od Zrenjanina do Bečeja ima lepo uređenih plaža, a vrlo je zanimljiv i Palić s jezerom. Ukoliko se smestite u, primera radi, Novom Sadu, za sat, sat i po možete obići mnoge lepe lokacije - kaže Seničić i dodaje da je Vojvodina zanimljiva, jer ima dosta privatnog smeštaja, etno-domaćinstava i salaša, što je jeftinija opcija nego letovanje u hotelu. - Cene za leto još nisu konačne, ali sada izgleda da će najpopularnije destinacije, kao što su Kopaonik i Zlatibor, blago povećati cene u odnosu na prošlu godinu zbog pojačanog priliva turista. Ovo leto je šansa za neka manje posećena mesta - rekao je Seničić.

Kurir daje pregled cena usred letnje sezone, u julu, u Srbiji za jednu osobu koje su već oglašene na popularnim sajtovima za rezervaciju smeštaja.

PALIĆ Noćenje s doručkom za 34 evra

foto: Shutterstock

Apartmani na Paliću u julu koštaju od 12 evra po danu, a hoteli od 34, a u ovu cenu uračunat je i doručak. Ko se odluči za luksuzniji smeštaj, platiće oko 60 evra po danu, ali će mu na raspolaganju biti i spa-centar i sauna, a moguće je organizovati i pešačke i biciklističke ture i razgledanje ptica. Obala Palićkog jezera je duga 17 km i uređena celom dužinom. Zbog ovoga, atraktivne su pešačke ture, ali i pecanje, posmatranje ptica, kao i obilazak parka prirode oko samog jezera. Zaljubljenici u prirodu ne bi trebalo da propuste uživanje u specijalnom rezervatu prirode Ludaškom jezeru, koje se nalazi na oko sedam kilometra istočno od Palića. Subotica je na osam kilometara.

SREBRNO JEZERO Apartmani od 12 evra

foto: Shutterstock

Ko želi da ide na Srebrno jezero, a želi da noći u hotelu, na raspolaganju mu je hotelski smeštaj u Velikom Gradištu koji se nalazi na oko dva kilometara od jezera. Tu jedno noćenje u julu po osobi košta oko 64 evra. Znatno povoljniji je apartmanski smeštaj, za koji se cene kreću od 12 do 34 evra. U blizini Srebrnog jezera se nalaze i naša najpoznatija arheološka nalazišta Lepenski vir i Viminacijum, a tu je i prelepi Golubac sa svojom tvrđavom.

SOKOBANJA Minimum 20 evra

foto: Shutterstock

Apartmanski smeštaj u Sokobanji košta od 20 do 45 evra po osobi, dok je cena hotelskog smeštaja oko 78 evra po noćenju. Sokobanja je idealna za otkrivanje planina Rtanj i Ozren. Zanimljivo je obići i Sokograd, koji se nalazi u kanjonu reke Moravice, na oko 2 km južno od Sokobanje. Na strmom i skoro nepristupačnom uzvišenju su ostaci srednjovekovnog utvrđenja, a u blizini se nalaze i Sesalačka pećina, Vrmdžansko jezero i banja Jošanica.

ZLATIBOR Apartmani od 20 do 40 evra

Od 28 evra bez doručka, pa sve do čak 140 evra cena je u hotelskom smeštaju na Zlatiboru, a mnogi hoteli imaju sopstvene bazene, saune i spa-centre. Apartmanski smeštaj se kreće od 20 do 50 evra. Na Zlatiboru se preporučuje poseta selu Sirogojno i Stopića pećini. U blizini je i Mokra Gora i nekoliko lepih manastira.

KOPAONIK Od 15 do 200 evra po danu

foto: Shutterstock

Hoteli na Kopaoniku u julu mogu se naći po ceni od 64 evra po osobi s doručkom, pa sve do 105 evra u luksuznim smeštajima sa pet zvezdica, koji nude spa-tretmane, saunu i fitnes centre. Cena apartmana je od 15 evra po osobi pa sve do čak 200 evra za ekstraluksuzan prostor, opremljen najmodernijim nameštajem, vaj-fajem, s mogućnošću korišćenja restorana i bara. Za oko 1.000 evra može se iznajmiti na deset dana i cela kuća od 90 kvadrata, u kojoj može spavati pet osoba. Na Kopaoniku, pored Pančićevog vrha, treba obići i arheološki lokalitet Nebeske stolice iz vremena od 3. do 6. veka ispod samog vrha. U blizini je i najviši vodopad u Srbiji Jelovarnik, visine 71 metar.

ZLATAR Prosek 50 evra u hotelu

foto: Shutterstock

U Novoj Varoši, koja se nalazi u podnožju Zlatara, cena apartmanskog smeštaja je od 10 do 35 evra, a hotelskog smeštaja na Zlataru je oko 50 evra s doručkom. Ovo je odlična polazišna tačka ako želite da vidite kanjon reke Uvac. Ovaj kraj može biti zanimljiv i ljubiteljima speleologije, koji ne smeju zaobići pećinu Bukovik i Ušački pećinski sistem, kao najduži speleološki objekat u Srbiji. U neke pećine može se ući direktno s vode, čamcem. A na Zlataru svakako treba videti crkvu brvnaru u Radijevićima koju je podigao sveštenik Vasilije Purić 1808.

VRNJAČKA BANJA Hoteli i preko 100 evra

foto: Shutterstock

Cena hotelskog smeštaja se kreće od 35 do 107 evra, a apartmanskog od 10 do 88 evra. Najlepši način da upoznate Vrnjačku Banju je vožnja fijakerom od Mosta ljubavi kroz banjski park. Za turiste je atraktivan i Japanski vrt u centralnom parku, kao i Vrnjački paviljon, koji se smatra jednom od tri najatraktivnije lokacije za venčanja u Srbiji. Obavezna je poseta i planini Goč, koja je od centra Banje na 11 km, a na Zapadnoj Moravi, 10 km od Banje, nalaze se i Podunavačke bare.

BORSKO JEZERO Noćenje s doručkom za 33 evra

foto: Shutterstock

Noćenje u hotelu u Boru je 33 evra s doručkom, a apartmani u Boru koštaju oko 15 evra. Oni koji posete Bor moraju videti Lazarev kanjon, koji spada u red najneprohodnijih kanjona u Srbiji, ali i Zlotske pećine, površinski kop rudnika. U blizini je i Brestovačka Banja, kao i planina Stol.

Kurir / Ružica Kantar

Foto: Nebojša Mandić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track