POVRATAK KUĆI: Avion Er Srbije vratio 110 naših građana iz Pariza!
Foto: Kurir

prvi od 5 specijalnih letova

POVRATAK KUĆI: Avion Er Srbije vratio 110 naših građana iz Pariza!

Društvo -

BEOGRAD - Avion Er Srbije A319 iz Pariza sleteo je u Beograd oko 17 sati sa 110 naših građana, koji su želeli da se vrate u zemlju.

Reč je o specijalnom letu, ali troškove povratka nije snosila Vlada Srbije već sami građani, rečeno je Tanjugu u Er Srbiji. Među 110 putnika su bili reprezentativci, studenti, đaci, penzioneri uglavnom iz Francuske i Amerike i četiri bebe.

Srpski avioprevoznik će tokom ove sedmice organizovati ukupno pet letova za gradove EU kojima će građani Srbije, koji žele da se vrate, moći to da urade pre 18. maja kada se uspostavljaju redovne linije Er Srbije za određene destinacije, najavio je ranije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U utorak leti avion za Frankfurt, u sredu za Beč, a u četvrtak za Frankfurt i u petak za Cirih. Er Srbija je, takođe, najavila da će od 18. maja obnoviti u ograničenom obimu redovan putnički saobraćaj, uz povećanje broja letova u okviru reda letenja od 1. juna 2020.

"Srećni smo da smo dobili priliku posle više od 50 dana u karantinu da se vratimo kućama", rekle su za Tanjug na letu do Beograda Marina Pantić i Dijana Števin, koje igraju rukomet za reprezentaciju Srbije a u Francuskoj za Avr i Sels Surbel.

Vanja Ilić, član muške rukometne reprezentacije Srbije, sada igrač francuskog Ssartra, kaže da se svi raduju povratku, da vide porodicu i prijatelje, iako ostaje žal što sezona zbog pandemije korona virusa nije završena onako kao što bi svaki sportista to želeo.

Marina, golman reprezentacije, dodaje da je vreme koje su bili u karantinu ipak bila prilika da se malo i odmore jer svakodnevno između ostalog imaju i dva treninga.

foto: Ivana Majstorović

U "repatrijacijskoj reprezentaciji u Erbas A 319" bile su i Jovana Stoiljković i Dijana Radojevic, kao i Fahrudin Melić koji je nekada igrao za reprezentaciju Crne Gore a sada za Ssamberi, klub iz prve francuske lige.

Dragica Ignjatović, koja je bila kod sina u Parizu, jedva je dočekala da nakon što 50 dana nije izašla iz sobe s mlađim, hendikepiranim sinom krene nazad u Prokuplje. Iz Amerike, preko Atlante, u normalnim okolnostima najprometnijeg aerodroma na planeti stiglo je petoro putnika.

Bio je to za neke dug put, Marko, koji je upravo zavrsio studije ekonomije i finansija u Ilinoisu, na let do Pariza čekao je šest sati. Kaže nije smeo da propusti i ovaj let jer mu viza ističe 21. maja. Dodao je da je posle evakuacinog leta iz Vašingtona bio u panici jer dugo nije bilo nove prilike za povratak.

Milica se vraća danas nakon što je diplomirala biznis administraciju i ovaj put je, kako kaže, imala dovoljno vremena da stigne na let za razliku od onog iz Vašingtona, kada je vraćeno 200 studenata, Maja, psiholog, otišla je kod brata na Floridu na 20 dana, a ostala je skoro tri meseca. Svis er joj je otkazao nekoliko puta i morala je da se zaduži i kupi novu kartu koja sada u jednom pravcu košta tri puta više nego povratna karta sa kojom je krenula na put.

Stefan je krenuo kući iz Milvokija, gde je završio četvrti razred srednje škole. Francuskinja Lusi žuri u Pančevo gde joj živi muž, a ostavila ga je na kratko da obiđe roditelje. Luka, takođe rukometas, kome kako kaže ističe ugovor, vraća se porodično sa dvoje male dece.

Među putnicima brojni su i penzioneri koji su bili kod dece ili oni koji žive jedan deo godine u Francuskoj a deo u Srbiji. Srećni su jer su dobili priliku da se vratie, jednoglasni su svi, bez obzira na cenu karte od 295 evra. Poslednji repatrijacijski - humanitarni let, čije je troškove pokrila Vlada Srbije, bio je krajem aprila i svi su, kako kažu, izgubili nadu nakon brojnih otkazanih letova da će redovnim putem moći uskoro da se vrate.

Hendling agent koji radi za Er Srbiju Sonja Jelić učinila je sve da se putnici iz Amerike ukrcaju u avion, a to je iziskivalo mnogo truda i vremena imajući u vidu da na aerodromima radi samo pet odsto ljudi.

Penzionerka Gorica Jovanović, koja živi na periferiji Pariza, kaže: "Idem kući, opasnost je prošla". Dodaje da je naviklia na slobodu i da zato ide u Srbiju. Milanka Milutinović bila je kod unuka, a Marija Grkić kod sina, koji je bio operisan početkon marta. Za neke građane Srbije koji rade u Francuskoj ovo je prilika da slobodne dane zbog pandemije na najbolji način obiđu kuću.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track