EU ISPRAVILA "GREŠKU", TESLA VIŠE NIJE HRVAT Direktorka Teslinog muzeja: On je najveći Srbin ikada, postoje dokazi!
Foto: Profimedia

Pobeda

EU ISPRAVILA "GREŠKU", TESLA VIŠE NIJE HRVAT Direktorka Teslinog muzeja: On je najveći Srbin ikada, postoje dokazi!

Društvo -

Evropska unija, nakon protestne note zvaničnog Beograda, skinula sa zvaničnog sajta sraman deo teksta u „uglu za učenje“ u kojem je pisalo da naš najveći naučnik nije srpskog porekla

Nakon reagovanja Srbije, na zvaničnoj internet prezentaciji Evropske unije izbačen je sporni deo teksta u „uglu za učenje“, u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla „čuveni Hrvat“!

Ministarstvo kulture i informisanja zadovoljan je ispravkom, „imajući u vidu da je navedeni sadržaj interaktivna igra namenjena obrazovanju mladih“.

- Nadamo se da se ovakve i slične greške više neće ponoviti, s obzirom na to da ovo nije prvi put da se u različitim okolnostima, a sa istim motivima, netačno prikazuje nacionalnost čuvenog svetskog naučnika - saopštilo je ministarstvo.

Podsetimo, na stranici kutka za učenje zvaničnog veb-sajta EU, na kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku „Hrvatska“ objavljeno je da je Nikola Tesla čuveni hrvatski naučnik, koji je rođen u nekadašnjem Austrijskom carstvu, na teritoriji današnje Hrvatske. Na ovo je reagovao srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević, poručujući da je reč „o već bezbroj puta ponavljanom falsifikatu, koji se uporno natura iz određenih krugova u Hrvatskoj sa ciljem bestidnog svojatanja i kroatizovanja srpskog kulturnoistorijskog identiteta“. Srbija je Mariji Gabrijel, evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu i obrazovanje, uputila protestnu notu, što su preneli svi značajni mediji u svetu.

foto: Medija Centar

I Ivona Jeftić, v. d. direktorka Muzeja Nikola Tesla, rekla je za Kurir da joj je drago što je ova greška ispravljena jer se istorija ne sme pogrešno interpretirati.

- Tesla je najveći Srbin svih vremena, o čemu postoje i brojni dokazi. Potiče iz pravoslavne svešteničke porodice i oba roditelja su mu pravoslavci. I sam je sa ponosom isticao da je pravoslavni Srbin - naglasila je Jeftićeva i dodala da muzej čuva više od 200.000 autentičnih Teslinih spisa i ličnih predmeta, pa i krštenicu i urnu slavnog naučnika.

foto: Stefan Jokić

Istoričar Predrag Marković kazao je za Kurir da je tvrditi za Teslu da je Hrvat isto kao reći za Majku Terezu da je Srpkinja i Jugoslovenka, jer je ona skoro pola života imala jugoslovenski pasoš:

- Tesla je, što se pasoša tiče, imao austrougarski, preciznije ugarski pasoš. A kao odrastao čovek duže je živeo u Pešti nego u Hrvatskoj, pa ga Mađari ipak ne svojataju. Naša braća Hrvati imaju manjak svojih veličina, pa prisvajaju svetski najčuveniju ličnost ovog podneblja.

ČINJENICE

Ponosio se što je Srbin

  • Rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu u Lici, u Vojnoj krajini Austrijskog carstva, nedaleko od granice sa Osmanskim carstvom
  • Bio je četvrto od petoro dece Milutina, srpskog pravoslavnog sveštenika, i majke Georgine
  • Kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Sv. Petra i Pavla u Smiljanu
  • Veći deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo
  • Umro je u Njujorku 7. januara 1943, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu
  • Teslin pepeo čuva se u „zlatnoj kugli“ u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu
  • Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na srpsko poreklo i hrvatsku domovinu

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track