Najnovije vesti

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Da li tužilačka organizacija ima ili nema Poverenika?
Foto: Profimedia

reakcija

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Da li tužilačka organizacija ima ili nema Poverenika?

Društvo

Udruženje sudija i tužilaca Srbije najoštrije osuđuje izostanak svake aktivnosti Poverenika za samostalnost državnog veća tužilaca (DVT) nalazeći da je tužilačka organizacija prepuštena sama sebi, naročito u situacijama u kojima je isti dužan da reaguje, na šta Udruženje ukazuje mesecima unazad. 

Poslednji put kada je Udruženje zahtevalo reakciju Poverenika za samostalnost 16. aprila 2020. povodom javnog obraćanja Dragana Đilasa i njegove neprihvatljive ocene postupanja zamenika tužioca OJT u Kikindi, obratio nam se član DVT Goran Ilić koji nam je saopštio da ne može da postupa jer mu je 17.marta 2020. godine navodno istekao mandat, jer je izabran po starom Poslovniku o radu DVT da pokrene postupak izbora novog Poverenika, što je juče potvrdila predsednica Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Lidija Komlen. 

Kako danas iz medija vidimo da se Goran Ilić ponovo oglašava kao Poverenik za samostalnost DVT komentarišući sistem izbora tužilaca i ocenjujući štrajk glađu narodnih poslanika kao pritisak na tužilaštvo, UST postavlja pitanje da li tužilačka organizacija u ovom trenutku ima ili nema Poverenika, odnosno, ukoliko ga ima zašto svoju funkciju obavlja selektivno, kao i da li je izneo neistinu da mu je istekao mandat, budući da je izabran po Poslovniku o radu DVT od 23.marta 2017. godine po kojem zameniku predsednika DVT, a istovremeno i Povereniku, mandat traje do isteka mandata člana Veća.

(Kurir.rs/ foto ilustracija Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...