ZA SOFIJIN PRVI KORAK: Novac dali odbojkaški, košarkaši, fudbaleri: Možete i vi, neki već odlučili šta će sa 100 evra
Foto: privatna arhiva

NEOPHODNO hitno lečenje u inostranstvu

ZA SOFIJIN PRVI KORAK: Novac dali odbojkaški, košarkaši, fudbaleri: Možete i vi, neki već odlučili šta će sa 100 evra

Društvo -

BEOGRAD- Nemanja Matić, Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Stefana Veljković, Nikola Grbić, Slobodan Kovač, Nikola Mirotić, Aleksandar Mitrović, Mijat Gaćinović… Ovo je samo deo naših vrhunskih sportistkinja i spotista koji su donirali novac za lečenje jedanaestomesečne Sofije Markuljević iz Beograda, koja boluje od Spinalne mišićne atrofije (SMA) tip 1 - retke, ali progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti:

foto: privatna arhiva

- Hvala našim divnim sportistima, ali i običnim malim ljudima koji daju od srca, koliko mogu i imaju. Hvala i Nikoli Rokviću. Njegova pomoć i razumevanje od nemerljivog su značaja. Posebno nas je dirnula odluka nekih ljudi koji su odlučili da se odreknu 100 evra. Kao što je poznato, država je iznos od 100 evra namenila svim punoletnim državljanima Srbije kao jednokratnu novčanu pomoć- kaže za Kurir Stefan Markuljević, kondicioni trener muške odbojkaške reprezentacije Srbije i ženskog kluba TENT:

foto: privatna arhiva

- Da nešto nije u redu sa Sofijom, shvatili smo dva meseca po njenom rođenju. Prestala je da pomera ruke, a detaljne lekarske analize potvrdile su da naša devojčica boluje od Spinalne mišićne atrofije (SMA) i to najtežeg oblika- tip 1 . Ni pored terapije koju dobija, Sofija ne može potpuno da drži glavu i da je odigne. Ne može da puzi, da sedi, ne može da se okrene samostalno, niti da podiže nogice. Ona u Srbiji prima lek i može nesmetano da guta i diše- pojašnjava Sofijin otac i nastavlja:

- Jedina šansa za Sofiju je hitno lečenje u inostranstvu, koje je izuzetno skupo. Pod pokroviteljstvom humanitarne fondacije “Budi human”, pokrenuta je humanitarna akcija kako bi se prikupila sredstva za lek “Zolgensma”, koji se može primiti, najkasnije sa navršene dve godine. Ukoliko ste u mogućnosti, pošaljite SMS. Upišite 797 i pošaljite na 3030. Cena leka je 2,1 milion dolara.

foto: privatna arhiva

To je, inače, najskuplji lek na svetu. Takođe, troškovi samog lečenja u inostranstvu iznose oko 300 000 dolara. Zahvaljujući dobrim ljudima, dosad smo sakupili 567.000 evra- kaže Stefan.

(Kurir.rs / S.U.)

U Sloveniji novac sakupljen za šest dana

Stefan Markuljević trenutno sarađuje sa teniserkom Olgom Danilović, a kao bivši košarkaš i sportista, uveren je da će Sofija pobediti u najvažnijoj utakmici za njen život:

- U Sloveniji je za jednog dečaka novac sakupljen za šest dana. U Srbiji, nažalost, nije tako. Uz pomoć dobrih ljudi, humanitarne fondacije “Budi human” i medija, nastojimo da animiramo javnost da nam pomognu svi koji mogu i žele- priznaje Sofijin otac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track