SINOD: Crnogorske vlasti se obračunavaju sa SPC pod izgovorom borbe sa koronom
Foto: Nebojša Mandić

POSLE HAPŠENJA EPISKOPA I 7 SVEŠTENIKA

SINOD: Crnogorske vlasti se obračunavaju sa SPC pod izgovorom borbe sa koronom

Društvo -

Sinod Srpske pravoslavne crkve najoštrije je danas osudio hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika, kao i najnoviji progon SPC u Crnoj Gori, apelujući na vlasti u toj zemlji da prekinu sa progonom Crkve.

Sinod smatra da crnogorske vlasti "pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona, koriste priliku za obračun sa SPC i njenim vernim narodom".

Apeluje se na vlast u Crnoj Gori da se prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere, kako naglašavaju, jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca.

Istovremeno, Sinod je izrazio i veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju, Sinod SPC se nada da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti koja, kako navode, očigledno želi sukob za koji bi optužila SPC i njene vernike.

"Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora", poručuje Sinod u saopštenju dostavljenom medijima.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track