KAKO IZGLEDA ULAZAK U SRBIJU? Na Horgošu vas čeka SANITARNA, a potom IZOLACIJA - osim ako u rukama imate OVAJ DOKUMENT
Foto: Printscreen

traži se negativan test

KAKO IZGLEDA ULAZAK U SRBIJU? Na Horgošu vas čeka SANITARNA, a potom IZOLACIJA - osim ako u rukama imate OVAJ DOKUMENT

Društvo -

Vlada Srbije usvojila je protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u Srbiju, u skladu sa epidemiološkom situacijom.

Granicu prelaze uglavnom naši građani. Dnevno, proteklih sedam dana, pređe između 200 i 300 ljudi. Dolaze uglavnom iz inostranstva gde su na privremenom radu.

Ispred graničnog prelaza Horgoš je tridesetak naših automobila: oni ne mogu odmah da uđu, ne treba računati na brz i lak prelazak granice.

Njih odmah sačeka granična sanitarna inspekcija, dežurni lekar koji svakom pojedinačno ispisuje rešenja o zdravstvenom nadzoru kako bi se uputili 14 dana u kućnu izolaciju.

Oni su i u obavezi da se jave u lokalni dom zdravlja, odnosno lokalni centar za javno zdravlje i tu se upućuju kod epidemiologa, na testiranje.

Sve se to može izbeći ukoliko neko ko dolazi iz inostarnstva poseduje pi-si-ar test negativan na korona virus.

foto: RTS printscreen

Kada sve to prođe, tek onda se odobrava ulazak u zemlju i tek tada predaju svoje pasoše na pregled graničnoj policiji, odnosno cariniku.

Što se tiče Mađarske i Srbije, naši građani koji su u daljini od 50 kilometara s jedne i s druge strane granice mogu nesmetano svaki dan da prelaze granicu na osnovu sporazuma između vlada dveju zemalja.

U Mađarsku se veoma teško ulazi, ne može se turistički ići za sada, mogu samo oni građani koji su u tranzitu od 10 sati pre podne do 10 uveče na Horgošu i prelazu Reske može se ući u Mađarsku i posedujete sve papire koji su potrebni da dokažete da ste u tranzitu – meriće se temperatura.

Ne treba krenuti na put dok se detljano ne informišete u Ambasadi Mađarske u Beogradu ili u konzulatu u Subotici šta je sve potrebno od papira da biste ušli, odnosno prošli kroz Mađarsku.

foto: RTS printscreen

Kada je u pitanju teretni saobraćaj, tu nema nikakvih problema – oko 600 kamiona svakodnevno što uđe u Srbiju što izađe iz Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track