FABRIKE NA JUGU NOVA ŽARIŠTA KORONE: Haos u Juri - 68 zaraženih!
Foto: Printscreen

Pretnja Epidemiološka situacija se pogoršava

FABRIKE NA JUGU NOVA ŽARIŠTA KORONE: Haos u Juri - 68 zaraženih!

Društvo -

Stra­šno Si­n­di­kat sao­p­šta­va da me­na­džment ko­m­pa­ni­je iz Leskovca ra­d­ni­ke pri­mo­ra­va da ra­de ia­ko su ima­li kon­ta­kt s obo­le­li­ma, bez za­šti­t­nih me­ra i uz pre­t­nju ot­ka­zom. U Vra­nju ko­vid-19 u fa­bri­kama „Do­dić“ i „De­ni sti­l“

Sve oči epi­de­mio­lo­ga upr­te su u Le­sko­vac, to je­st fa­bri­ku „Ju­ra“, gde je ju­če­ra­šnji bi­lans za­ra­že­nih ko­ro­nom bio 68 ra­d­ni­ka, ali i Vra­nje, gde je u dve fi­r­me in­fi­ci­ra­no njih 10, pa je jed­na i za­tvo­re­na.

Ipak, na­j­ve­ća opa­snost po uku­p­nu epi­de­mio­lo­šku si­tua­ci­ju u Sr­bi­ji je­ste ko­rej­ska fa­bri­ka „Ju­ra“, ko­ja za­po­šlja­va 2.850 ra­d­ni­ka, zbog če­ga su pre­kju­če u Le­sko­vac do­šli na­dle­žni iz Ni­ša, pre­dvo­đe­ni prof. dr Bra­ni­sla­vom Tio­do­ro­vi­ćem, epi­de­mio­lo­gom i čla­nom re­pu­bli­č­kog kriz­nog šta­ba, da bi se pro­na­šao na­čin spre­ča­va­nja ši­re­nja ko­vi­da. Za­to će da­nas, ka­ko je za Ku­rir ju­če re­kao Go­ran Cve­ta­no­vić, gra­do­na­če­l­nik Le­sko­v­ca i šef kriz­nog šta­ba, bi­ti te­sti­ra­no vi­še od 2.200 ra­d­ni­ka, jer je u pret­hod­nom pe­rio­du već te­sti­ra­no njih oko 600, a uku­p­no ih je 2.850.

- Zbog ce­lo­ku­p­ne si­tua­ci­je pre­kju­če smo ima­li sa­sta­nak s ru­ko­vo­dio­ci­ma bo­l­ni­ce, Do­ma zdra­vlja, Za­vo­da za jav­no zdra­vlje, na ko­me su bi­li prof. dr Bra­ni­slav Tio­do­ro­vić, kao i le­ka­ri iz Kli­ni­č­kog cen­tra u Ni­šu. Po­se­b­na pa­žnja mo­ra da se obra­ti na or­ga­ni­zo­va­ni pre­voz ra­d­ni­ka do „Ju­re“ i na uslo­ve ra­da u fa­bri­ci jer se ta­mo, na­ža­lost, de­si­lo ono če­ga smo se pri­bo­ja­va­li i na šta smo upo­zo­ra­va­li me­na­džment fa­bri­ke. Od re­gi­stro­va­nog pr­vog slu­ča­ja u fa­bri­ci sad imao 68 po­zi­ti­v­nih, od ko­jih je 34 u bo­l­ni­ci. Do­bro je to što oni ima­ju la­k­šu kli­ni­č­ku sli­ku bo­le­sti - na­veo je Cve­ta­no­vić.

Sa­vez sa­mos­tal­nih si­n­di­ka­ta Sr­bi­je (SS­SS) upo­zo­rio je ju­če da je me­na­džment „Ju­re“ na­sta­vio da kr­ši sa­ni­tar­ne i zdra­v­stve­ne pro­pi­se i da je po­gon te ko­m­pa­ni­je od po­če­t­ka pan­de­mi­je bio i ostao glav­no mi­kro­ža­ri­šte ko­ro­ne. - In­spe­k­ci­ja ra­da dva pu­ta bi­la je u po­go­nu, ali me­na­džment na­sta­vlja da se po­na­ša neo­d­go­vor­no i ne­hu­ma­no. Za­po­sle­ni se po­zi­va­ju na po­sao bez ob­zi­ra na to da li su bi­li u kon­ta­k­tu sa obo­le­li­ma i mo­ra­ju da ra­de je­dan do dru­gog, upr­kos pre­po­ru­ka­ma da mo­ra­ju bi­ti na uda­lje­nos­ti ve­ćoj od dva me­tra, a oni­ma ko­ji od­bi­ja­ju da ra­de pre­ti se ot­ka­zom - sao­p­štio je SS­SS i za­tra­žio da na­dle­žni pod­ne­su kri­vi­č­ne pri­ja­ve pro­tiv me­na­džmen­ta „Ju­re“.

Isto­vre­me­no, u Vra­nju, ka­ko je po­tvr­đe­no za Ku­rir u Za­vo­du za jav­no zdra­vlje, osmo­ro je za­ra­že­no u fa­bri­ci na­me­šta­ja „Do­dić“ i dvo­je u obu­ća­r­skoj „De­ni stil“. Pr­va je za­tvo­re­na, dok „De­ni stil“ ra­di, a za­po­šlja­va 150 lju­di.

foto: Printscreen

Epi­de­mio­log dr Sla­đan Stan­ko­vić iz vra­nj­skog Za­vo­da za jav­no zdra­vlje ka­zao je da je „Do­dić“, gde ima 200 ra­d­ni­ka, za­tvo­ren na dve ne­de­lje, ko­li­ko tra­je in­ku­ba­ci­ja vi­ru­sa, ura­đe­na je de­zi­n­fe­k­ci­ja, a ra­d­ni­ci su u izo­la­ci­ji. - Sa­da tra­ži­mo još obo­le­lih, ra­de se te­sti­ra­nja i ispi­ti­va­nja blis­kih kon­ta­ka­ta. Na­j­ve­ro­vat­ni­je je in­fe­k­ci­ju uneo ne­ko od za­po­sle­nih. Epi­de­mio­lo­ška si­tua­ci­ja u Vra­nju je iz sta­bi­l­ne pre­šla u ne­si­gu­r­nu. Pro­ce­nat po­zi­ti­v­nih je se­dam od­sto od bro­ja uzo­r­ko­va­nih, a bi­lo je ma­nje od tri od­sto. Ne po­štu­ju se me­re di­sta­n­ce, što je oči­gled­no na sva­kom ko­ra­ku, ispred ba­na­ka, po­šta, jav­nih usta­no­va. Ne no­se se ma­ske u za­tvo­re­nom. Sva­ko to opu­šta­nje pre­ne­se se u po­ro­di­cu i ra­d­ne ko­le­k­ti­ve - re­kao je dr Sla­đan Stan­ko­vić i do­dao da su ka­pa­ci­te­ti u ko­vid bo­l­ni­ca­ma po­pu­nje­ni.

Pre­sek stanja Po­ra­st bro­ja obolelih

U pro­te­kla 24 sa­ta, pre­ma po­da­ci­ma od ju­če u 15 sa­ti, u Sr­bi­ji su umr­le još dve oso­be, pa je uku­pan broj pre­mi­nu­lih 224. Za 24 sa­ta te­sti­ra­ne su 6.194 oso­be, od ko­jih je 79 ima­lo po­zi­ti­van na­laz, što je bla­gi po­ra­st u od­no­su na pret­hod­ni dan, ka­da je bi­lo 52 po­zi­ti­v­nih. Po­ra­stu bro­ja po­zi­ti­v­nih do­pri­ne­la je upra­vo si­tua­ci­ja u „Ju­ri“. U Sr­bi­ji je od po­če­t­ka epi­de­mi­je te­sti­ra­no 162.797 oso­ba, a uku­pan broj in­fi­ci­ra­nih je 10.374. Pro­ce­nat smr­t­nos­ti je 2,15 od­sto. U bo­l­ni­ca­ma su 949 oso­be, a do ju­če su izle­če­ne uku­p­no 4.084.

Go­ran Cvetanović „Ju­ra“ ka­že da ra­di 50 od­sto radnika

Go­ran Cve­ta­no­vić na­vo­di da „Ju­ra“ ima u jed­nom po­go­nu 18.000 kva­dra­ta, u dru­gom 15.000: - Me­na­džment me je oba­ve­stio da je u po­go­ni­ma 50 od­sto ra­d­ni­ka ma­nje ne­go što je to bi­lo pre ove si­tua­ci­je, ra­de u tri sme­ne. Ta­ko­đe, ka­ko su iz „Ju­re“ na­ve­li, u ovom pe­rio­du tre­ba­lo bi da ra­di 70 od­sto ra­d­ni­ka da bi za­vr­ši­li na­ru­džbe­ni­ce za Če­šku i osta­la tr­ži­šta. Re­kli su da su uspe­li da ube­de po­slov­ne par­t­ne­re da mo­ra­ju da ka­sne s ispo­ru­kom ro­be zbog ko­ro­ne.

foto: Nemanja Nikolić

„De­ni stil“ Bez kontakta na traci

Na­dle­žni u „De­ni sti­lu“ re­kli su da su od po­če­t­ka u sa­moj fa­bri­ci pre­du­ze­li sve što tre­ba. - Po­de­li­li smo lju­di­ma vi­zi­re, ma­ske, ru­ka­vi­ce i de­zi­n­fi­ku­je­mo ha­lu na sva­ka dva sa­ta. Ne­ma kon­ta­k­ta iz­me­đu ra­d­ni­ka, lju­di se­de je­dan iza dru­gog okre­nu­ti le­đi­ma, po­red po­kre­t­ne tra­ke, ne­ma­ju kon­ta­kt. Oda­kle i ka­ko je ušao vi­rus, stvar­no ne zna­mo. Ra­d­ni­ci za ko­je su le­ka­ri pro­ce­ni­li da tre­ba da se se te­sti­ra­ju i da bu­du u izo­la­ci­ji ne­će ra­di­ti 14 da­na - re­kli su nam u „De­ni sti­lu“, ko­ji je otvo­ri ko­n­ku­rs za još 50 ra­d­ni­ka.

Kurir / R. Bri­za - T. Stamenković

Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track