MASKE OBAVEZNE U AVIONU I NA TERMINALU! Putnici će imati kartice sa ličnim podacima! Ovo su nova pravila AVIO-SAOBRAĆAJA
Foto: AP, Felix Kaestle

EKSKLUZIVNO

MASKE OBAVEZNE U AVIONU I NA TERMINALU! Putnici će imati kartice sa ličnim podacima! Ovo su nova pravila AVIO-SAOBRAĆAJA

Društvo -

U avio-saobraćaju planira se uvođenje elektronskih zdravstvenih upitnika sa ciljem provere eventualnih simptoma na koronavirus, kao i opšteg stanja putnika. Obavezno će biti nošenje zaštitnih maski, a uvešće se zone provere temperature i preporuke za održavanje lične higijene.

Ovo za Kurir ekskluzivno otkriva prof. dr Olja Čokorilo, predsednica UO Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, koja je bila predstavnik naše zemlje na prvom vanrednom sastanku Evropske agencije za bezbednost saobraćaja (EASA), koji je održan juče na temu uspostavljanja normalnih operacija u avio-saobraćaju.

Olja Čokorilo
Olja Čokorilo foto: Ana Paunković

Dr Čokorilo objašnjava da će se očekivani protokoli za putnike odnositi na period pre, za vreme i nakon obavljanja letova pod okriljem bezbednosnih i zdravstvenih procedura.

Problem zaštita podataka

- Određene mere će se koristiti ne samo tokom leta u putničkoj kabini već i na samom aerodromskom terminalu, na odlascima i dolascima. Trenutno, kritično pitanje u vezi sa otpočinjanjem prevoza putnika predstavlja koncept uvođenja tzv. kartica za lociranje putnika, koje bi putnici popunjavali pre sletanja, po mogućstvu u elektronskoj formi, a sadržale bi ime i prezime putnika, telefon ili mejl i broj sedišta u avionu. Ideja je za sad sporna jer nije rešeno pitanje zaštite podataka, ali je korisna jer bi se na ovaj način omogućilo zdravstvenim institucijama da, u saradnji sa avio-kompanijama, jednostavno lociraju putnika ukoliko se posumnja da je zaražen ili je bio u kontaktu sa zaraženima - objašnjava dr Čokorilo.

Saobraćaj najpre u granicama EU

Prema njenim rečima, očekuje se da ukidanje restrikcija počne u okviru EU već krajem maja, oporavkom najpre linija u okviru same Unije, a zatim i u međunarodnom saobraćaju u okviru određenih destinacija. Prema podacima Međunarodnog udruženja avio-prevoznika, prvi komercijalni letovi se očekuju krajem maja i početkom juna.

ČINJENICE

obezbediti kompetentnost i lekarske preglede vazduhoplovnog osoblja

odziv avio-industrije na medicinske preporuke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa (npr. raspored sedenja u putničkoj kabini, ponašanje i odziv kabinskog osoblja, održavanje socijalne distance prilikom prijave na let)

obezbediti koordinaciju na međunarodnom nivou, uspostaviti harmonizaciju u cilju prelaska na normalne operacije

razvoj i razmena podataka u pogledu mera sanitarne zaštite u EU i globalno

kreiranje različitih kampanja za uspostavljanje poverenja putnika u vazdušnom saobraćaju

foto: Shutterstock

Kurir / J. Pronić

Foto: Ana Paunković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track