VOJSKA VEĆ INTERVENISALA, STANJE U ŠIDSKOJ OPŠTINI STABILNIJE! Vulin: Čuvamo i građane Šida i migrante
Foto: Zorana Jevtić, Beta/Dragan Gojić

Boljitak

VOJSKA VEĆ INTERVENISALA, STANJE U ŠIDSKOJ OPŠTINI STABILNIJE! Vulin: Čuvamo i građane Šida i migrante

Društvo -

Na zadatku: Pripadnici VS tokom prve noći angažovanja vratili su sa ulica 18 osoba u prihvatne centre. Juče na terenu bio i ministar odbrane, koji je rekao da će se čuvati red, zakon, mir i imovina svih

Pripadnici Vojske Srbije koji su tokom vikenda stigli u Šid kako bi preventivno kontrolisali tri centra sa skoro 2.000 migranata intervenisali su odmah po dolasku! Naime, u noći između subote i nedelje su 18 migranata vratili u prihvatni centar. Situacija u Šidu je, tvrde meštani te opštine, sada znatno stabilnija.

Oko 70 pripadnika Vojske Srbije raspoređeno je u tri prihvatna centra: „Adaševci“, „Principovac“ i „Šid - Stanica“, u kojima boravi oko 1.900 migranata iz 18 zemalja.

Tražili pomoć

Međutim, najveći problem u šidskoj opštini prave neregistrovani migranti, koje su meštani zaticali ne samo u svojim dvorištima nego i šumama i na njivama, u voćnjacima, zbog čega su se osećali nebezbedno i tražili pomoć države.

Zoran Semenović, zamenik predsednika opštine Šid, rekao je za RTS da je od juče na tom području daleko stabilnije.

foto: Zorana Jevtić

Briga o svima

- Situacija otkad su pripadnici Vojske Srbije zauzeli svoje položaje daleko je stabilnija. U toku noći je došlo do privođenja, vraćanja 18 osoba u prihvatne centre, što je daleko bezbednije nego svih prethodnih dana - rekao je Semenović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je, sa zamenikom načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majorom Petrom Cvetkovićem, obišao jedinice Vojske Srbije angažovane na obezbeđenju pomenutih prihvatnih centara. Vulin je rekao da Vojska Srbije obezbeđuje mir i sigurnost za sve građane Šida, ali i da štiti migrante. Kako je naveo, ne očekuju se veliki problemi.

- Vojska Srbije je tu da bi obezbedila mir i sigurnost za sve građane opštine Šid, ali isto tako i da bi zaštitila migrante. Vojska će voditi računa o svakom građaninu ove zemlje, o svakome ko se nalazi na ovom prostoru. Čuvaćemo red, zakon, mir i imovinu svih naših građana. Verujem da su svi ljudi u Šidu sada malo sigurniji i malo bezbedniji - zaključio je Vulin.

Vladimir Cucić

VS JE TU DA SE NEŠTO NE BI DESILO

foto: Beta Milan Obradović

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da je Vojska u Šidu ne zato što se nešto desilo, već da se ne bi desilo:

- Zahvalan sam i Vojsci i ministru Vulinu kao šefu radne grupe za migracije, ne samo na ovom potezu već na celom angažovanju u prethodna tri meseca. Pokazalo se da je angažovanje Vojske dovelo do toga da nijedan migrant nije zaražen, da nemamo nikakve ekscese prema spoljnoj zajednici i da sada svi zajedno treba da vidimo kako da im omogućimo ono što najviše žele - da nastave put mirno, bezbedno i u sigurnosnom i u epidemiološkom smislu.

Kurir.rs/ Ivana Žigić Foto: Zorana Jevtić, Beta/Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track