ŠEST GODINA OD POPLAVA U OBRENOVCU: Bujica nam je odnela kuću, porodične fotografije ne mogu da prežalim
Foto: privatna arhiva

Sećanja

ŠEST GODINA OD POPLAVA U OBRENOVCU: Bujica nam je odnela kuću, porodične fotografije ne mogu da prežalim

Društvo -

Voda odnela sve: Slađani Ivanović (53) u poplavama koje su pogodile Srbiju u maju 2014. uništeni dom i celo pokućstvo, a za Kurir priča kako je započela život od nule

Kad sam videla kako bager raščišćava ruševine kuće u kojoj sam rođena i odrasla, a koja se srušila u poplavama 2014, pala sam u nesvest. Sada imamo novu, lepšu i bolju kuću, ali nikad neću moći da prežalim uspomene koje je odnela voda. Fotografije dece iz porodilišta, s krštenja, rođendana, venčanja... za tim žalim više od svega materijalnog.

Ovako za Kurir, jedva suzdržavajući suze, priča Slađana Ivanović (53) iz Obrenovca, tačno šest godina nakon što je u nezapamćenim poplavama koje su pogodile Srbiju u maju 2014. izgubila dom i celo pokućstvo.

Sve uništeno... Slađanin muž  Veselin u kući koja je nestala pod vodom
Sve uništeno... Slađanin muž Veselin u kući koja je nestala pod vodomfoto: privatna arhiva

Samo insulin uzeli

Ivanovićeva se priseća da je tog 16. maja rano ujutru, nakon obilnih padavina, prvo dobila poziv od rođake, koja ih je upozorila da beže, jer voda nadire u grad.

- Probudili smo sinove, koji su tada imali 15 i 18 godina, spakovali samo insulin za sina koji je dijabetičar, i krenuli kod muževljeve sestre. Kad smo ostavili decu, želeli smo da se vratimo da uzmemo bar najosnovnije iz kuće, ali vojska je već bila raspoređena svuda, nisu nam dali da prođemo, a voda je nadirala... Tek uveče sam se setila da uključim televizor i videla da je grad pod vodom, a da ljude izvlače čamcima. Pozvala sam prvu komšinicu, koja se od vode krila na spratu svoje kuće, i koja je jedva smogla snage da mi kaže da se naša kuća samo srušila u bujici - kazala je Ivanovićeva.

foto: privatna arhiva

Ipak, njihova borba započela je zapravo tek kad se voda povukla.

Sve dobili

- Nismo mi imali šta da izvlačimo od stvari, sve je ostalo pod ruševinama, ni gaća ni čarapa... Sve smo prijavili opštini i već u avgustu je počela izgradnja kuće za nas iz donacije EU. Novu 2015. godinu smo već dočekali u novom domu. Moram da se zahvalim i predsedniku Aleksandru Vučiću i predsedniku opštine Miroslavu Čučkoviću, koji su se stalno raspitivali kako napreduje gradnja - kazala je Slađana i dodala:

Ubrzo posle  poplava... Nova kuća
Ubrzo posle poplava... Nova kućafoto: privatna arhiva

- Dobili smo i neki nameštaj i belu tehniku, ali nismo imali ni čime da se pokrijemo, ni ćebe, ni kašiku, ni viljušku da jedemo. Suprug je podigao kredit, sinovi su bili u školi, ja nisam radila. Hvala bogu, izvukli smo se i sagradili i stvorili sve ponovo. Sad stalno svima govorima samo da se slikaju, da stvaramo nove uspomene.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track