OPASNOST VREBA U PREVOZU: Doktor Radovanović otkrio zašto raste broj obolelih od korone ZARAZA SE ŠIRI U AUTOBUSIMA!
Foto: Shutterstock, Youtube Printscreen

korona još vreba

OPASNOST VREBA U PREVOZU: Doktor Radovanović otkrio zašto raste broj obolelih od korone ZARAZA SE ŠIRI U AUTOBUSIMA!

Društvo -

Otvaranje fabrika bilo je rizično, ali neophodno, kako bi privreda preživela. Ipak, ukoliko se sve mere poštuju, problem nije na radnom mestu u fabrici, već u prevozu, kaže epidemiolog Zoran Radovanović

.Od 89 novoobolelih od virusa korona 30 osoba je iz Vranja, gde je u fabrici "Dodić“ otkriveno novo žarište. Broj obolelih raste i u leskovačkoj "Juri“, čijih 68 radnika je pozitivno na koronavirus. Činilo se da se situacija u Srbiji sa virusom korona smirila, a onda su buknuli epidemiološki džepovi.

Prema Radovanovićevim rečima, epidemiološki džepovi nisu neobična pojava, jer se neka žarišta uvek zadrže duže od ostalih. Iako su novooboleli mahom radnici u fabrikama, on tvrdi da se zaraza, ipak, proširila u prevozu.

„Radnici su dovoženi u autobusima koji su bili puni. Tu nije poštovano rastojanje. To je bilo mesto na kom su se zaražavali“, napomenuo je Radovanović.

Najveću opasnost s pojavom novih žarišta Radovanović primećuje u odluci da se ponovo pokrene međugradski saobraćaj, jer sada, na taj način, virus može da se prenese s juga u druge delove zemlje, poput Vojvodine, gde je trenutna epidemiološka situacija mirna.

Završetak epidemije krajem juna

Iako je broj obolelih porastao, naš sagovornik smatra da to neće narušiti napore koji su do sada uloženi i napominje da je dobro što su žarišta uočena na vreme.

„Krizni štab će sigurno da reaguje, tako da se, posle ovog malog povećanja, očekuje dalje smanjenje broja obolelih. Ne znamo kojim tempom, ali se procene ostvaruju“, ukazao je Radovanović.

On je dodao da će epidemija formalno trajati do kraja juna, jer je za proglašenje kraja potrebno da, u periodu od 28 dana, ne bude novih slučajeva zaraze.

S druge strane, on smatra da je pokretanje i korišćenje gradskog saobraćaja bilo nužno, ali uz strogo poštovanje propisanih mera. Pošto je broj novoobolelih u nedelju premašio 100, naš sagovornik ističe da je epidemijski proces još u toku i da je tok epidemije nepredvidiv, što znači da taj broj može da poraste.

Radovanović smatra da su mere ukinute prenaglo i da je taj proces trebalo da se obavi postupnije. On napominje da je ova situacija pokazala da se odstupanje od dogovorenih normi kažnjava i da ubuduće moramo da budemo oprezniji.

„Jasno je da je epidemija još tu i da treba biti obazriv. Treba poštovati savete i ograničenja. Onda možemo da se nadamo da ćemo u razumnom periodu da se oslobodimo tog problema. Možda će, preko leta, ostati neki sporadičan slučaj, ali, verovatno, pre jeseni nećemo imati novi talas“, prognozira Radovanović.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto printscreen YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track