NAŠI STRUČNJACI NAPRAVILI MASKU PROTIV COVID-19: Šta kažete da li biste je nosili!?
Foto: Twitter

za višekratnu upotrebu

NAŠI STRUČNJACI NAPRAVILI MASKU PROTIV COVID-19: Šta kažete da li biste je nosili!?

Društvo -

Premijerka Srbije Ana Brnabić, posetila je danas Naučno-tehnološki park Beograd gde su predstavljene inovacije naših stručnjaka među kojima i specijalna zaštitna maska

Međutim, zvanična poseta brzo je pala u drugi plan, jer niko nije skidao pogled sa čoveka koji je bio iza premijerke. Svi su skenirali njegovu maksu, jer ovakav model nije viđen ni tokom stotine oblika koje smo videli tokom pandemije"korone."

Reč je o maski za višekratnu upotrebu, koja može uz sterilizaciju da se koristi i do 3 meseca.

Maska je napravljena tehnologijom brizganja plastike, od materijala koji je neškodljiv, LDPE (Low-density Polyethylen). Sastoji se od tela i poklopca. Dezinfikuje iskuvavanjem u vodi (temperatura 80-90 stepen) ili brisanjem alkoholom ili asepsolom. Garancija na masku je 3 godine.

Medicinskim ustanovama u Srbiji donirano je oko 700 kompleta maski i filtera i to bolnicama u Kikindi, Valjevu, DZ Novi Beograd, KC Srbije i KC Vojvodine, nakon praznika donaciju će dobiti i niški Klinički centar.

foto: Twitter

„Ideja od proizvodnji maske se javila neposredno po izbijanju pandemije Covid-19, obzirom na činjenicu da je u Srbiji bilo veoma teško nabaviti zaštitne maske. Čekali smo pomoć iz inostranstva da bismo se snabdeli maskama i ostalom neophodnom zaštitnom opremom. Hteli smo da napravimo rešenje koje pre svega može pomoći medicinskim radnicima ali i stanovništvu da se zaštiti“, kažu u CCS Solutions.

Kompletna proizvodnja zelenih maski je u Srbiji. Dosada je proizvedeno nekoliko desetina hiljada maski, proizvodnja se nastavlja i organizovana je u tri smene zbog povećane potražnje tržišta. Plan je da se narednih mesec dana proizvede još sto hiljada maski.

(Kurir.rs/Niške vesti: Foto Tviter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track