OBRATITE PAŽNJU, OVO MORATE ZNATI: Evo da li vlasnik lokala može da bude kažnjen ako klijent ne nosi masku
Foto: Dragan Kadić

kazne i do 200.000 dinara

OBRATITE PAŽNJU, OVO MORATE ZNATI: Evo da li vlasnik lokala može da bude kažnjen ako klijent ne nosi masku

Društvo -

Pomoćnik ministra zdravlja iz Sektora za inspekcijski nadzor Goran Stamenković rekao je da je izvršeno preko 550 nadzora u objektima uslužnih delatnosti, frizerskim i kozmetičkim salonima, teretanama i fitnes klubovima.

U odnosu na kontrolu objekata najveći broj nadzora je izvršen u frizerskim i kozmetičkim salonima.

- Za sada postoji manji broj nepravilnosti u frizerskim i kozmetičkim salonima u smislu nedoslednog nošenja maske, nije uvek na licu onoga ko pruža usluge, pravilno korišćenje sredstava za dezinfekciju, nedostatak količine - ukazao je on.

Vlasnik objekta je dužan da upozori klijenta da nosi masku, to stoji u uredbi, kaže Stamenković i dodaje da je "Batut" radio na tim preporukama. Kako kaže, to se zovu pravila ponašanja.

Prema njegovim rečima, određeni objekti nisu istakli pravila ponašanja, ali u odnosu na broj kontrolisanih subjekata procenat utvrđenih nepravilnosti nije bilo značajan da bi se preduzele radikalnije mere.

Govoreći o kažnjavanju, Stamenković kaže da će se sa kaznama početi brzo. Podseća da su kazne definisane novim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koje su dale ovlašćenja drugim inspekcijama da te kazne izriču. Za fizičko lice se mogu izreći u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara, a za pravna lica su od 200.000 do milion i po dinara.

Što se tiče klima uređaja, Stamenković kaže da se svi drže preporuka.

- Mislim da su svi dovoljno odgovorni da vode računa da klimatizacija bude isključena iz korišćenja zbog širenja vazduhom čestica koje mogu da prenose virus - ukazao je on.

Stamenković kaže da je za sada u najavi 20.000 dinara kao mandatno kažnjavanje ili preko prekršajnih naloga za nenošenje maski.

- Očekujemo novu uredbu koja će preciznije ovo definisati, uredba od 7. maja je opšta uredba koja daje mogućnost određenim inspekcijskim službama da preduzimaju neke mere - zaključio je Stamenković.

(Kurir.rs/Blic/ FOTO: Dragan Kadić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track