OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE! NIJE POTREBAN NI JEDAN DOKUMENT 28. maja zakazivanje za upis i testiranje đaka prvaka
Foto: Aleksandar Jovanović

Elektronsko zakazivanje termina

OBAVEŠTENJE ZA RODITELJE! NIJE POTREBAN NI JEDAN DOKUMENT 28. maja zakazivanje za upis i testiranje đaka prvaka

Društvo -

Na portalu e-Uprava od 28. maja biće omogućena usluga elektonskog zakazivanja termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda, a ta usluga biće dostupna do 10. jula, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Elektronsko zakazivanje termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda omogućiće roditeljima i starateljima da jednim odlaskom u školu završe sve u vezi sa upisom i testiranjem dece.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu pripremili su te nove procedure upisa dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu, kako bi bi taj proces bio pojednostavljen.

Ne trebaju dokumenta

Objašnjavaju da roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu ne donose nijedan dokument, jer će svi podaci biti pribavljeni po služžbenoj dužžnosti elektronskim putem.

U saopštenju se precizira da će se preko aplikacije e-Upis izvršiti upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu.

Šta sa lekarskim pregledom

Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16. marta ili ako je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje.

Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1. juna do 20. jula. godine.

Nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće učenika.

Od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem iskažžu interesovanje za upis deteta u prvi razred u određenu osnovnu školu na Republike Srbije preko portala e-Uprava, podseća Ministarstvo u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track