Najnovije vesti

OVO JE ZA ROBIJU: Poslodavci u Vranju zaposlenima prete otkazom i uzimaju polovinu minimalca koji uplaćuje Vlada Srbije
Ilustracija, Foto: Shutterstock

sramno

OVO JE ZA ROBIJU: Poslodavci u Vranju zaposlenima prete otkazom i uzimaju polovinu minimalca koji uplaćuje Vlada Srbije

Društvo

VRANJE - "Gazda me naterao da mu predam u ruke polovinu minimalne neto zarade koju je Vlada Srbije uplatila na namensnki račun njegove firme. Čekao me je ispred banke. Čim sam izašla tražio je da mu dam pola minimalca. Odbijala sam, govorila da su ovo moje pare. Na kraju sam morala da mu predam novac jer je pretio da će me otpustiti". 

Ovo je danas ispričala radnica jedne leskovačke firme, želeći da ispod izjave potpišemo njeno puno ime i prezime, uz obećanje da će svedočiti i na sudu ako do suda dođe. Samo pola kasnije tražila je najpre da se ne piše ništa, a potom dozvolila uz molbu da se ne pominje ni njemo ni ime firme u kojoj radi jer se plaši posledica, navodi Jugmedia.rs.

Ova radnica nije jedina koja se zbog otimačine minimalca od strane poslodavca javila Jugmedii. Za nepuna dva dana bilo je osam takvih poziva i sve iz privatnih domaćih firmi, iz Leskovca i Vlasotinca.

„Nama ionako nisu plaćali pun minimalac. Uplaćivan je, zapravo, ceo minimalac na naše račune, ali smo svi morali po 10.000 u kešu da vratimo nazad. To traje tako godinama. Ovoga puta sam se ponadala da ću konačno dobiti pun minimalac, ali nisam jer se ponovila ista priča“, priča radnica iz jedne trgovine iz Vlasotinca.

Na pitanje juGmedie zašto sve to trpe, dobijamo se uvek isti odgovor s pitanjem: „Ako se pobunim dobiću otkaz, a gde posle da nađem drugi posao? Prvo, što posla nema, drugo, odmah te prati loš glas jer to čuju drugi poslodavci, pa od radnika koji se žale ili tužakaju svi beže“, objašnjava žena i majka stara 32 godine.

Na pomen inspekcija uglavnom se spušta slušalica ili se sagovornik od novinara oprosti rečenicama: „Zaboravite šta sam rekao“, ili: „Vi novinari ste kukavice. Nije vam stalo do pravde i istine“.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...