ŠEST GODINA OD POPLAVA U OBRENOVCU: Decu i stare tri dana smo vadili iz vode!
Foto: Privatna arhiva

SEĆANJA

ŠEST GODINA OD POPLAVA U OBRENOVCU: Decu i stare tri dana smo vadili iz vode!

Društvo -

Hrabrost: Slobodan Vilotić (35) iz Obrenovca 2014. učestvovao u
spasavanju ljudi koji su bili ugroženi majskim poplavama koje su tada pogodile Srbiju

Sećam se, kao da juče beše, kad je tog prokletog 14. maja 2014. Obrenovac počeo da se pretvara u more. U danima koji su sledili danonoćno smo se borili da spasemo živote na stotine ljudi, nemoćnih i dece, a koji su zbog bujice ostali bez ičega.

Ovako za Kurir, s bolnom grimasom na licu, Slobodan Vilotić (35) iz Obrenovca govori o nezapamćenim poplavama koje su pogodile Srbiju pre tačno šest godina, a u kojima je veliki broj Obrenovčana ostao bez svog doma, ali i svojih voljenih.

Veštačka brana

Najpre, kaže Vilotić, nisu ni slutili da će doći do poplave, ali su pomno pratili dešavanja. - Mesto Poljane uvek je bilo kritično što se tiče poplava, pa smo najpre tamo krenuli sa šest čamaca za spasavanje. Imali smo čamce jer se moja porodica i ja 15 godina bavimo raftingom. Zgrabili smo vesla i pošli da iz vode vadimo ljude i stoku. Ubrzo, nažalost, voda je sve više nadirala u Obrenovac, pa smo probali da napravimo veštačku branu pomoću džakova s peskom. To je trajalo satima, a oko tri sata posle ponoći shvatili smo da moramo da obavestimo stanovništvo - priseća se hrabri mladić.

foto: Privatna arhiva

Kako kaže, voda je počela da guta kuće njegovih sugrađana, pa su on i još četvorica njegovih drugova krenuli u akciju spasavanja. - Veslali smo neumorno od pet sati ujutru, pa sve do podneva. Nešto kasnije počela je evakuacija stanovništva iz kuća i zgrada. Nekima su kuće bile do pet metara u vodi. Spasavali smo decu, mlade, stare, bolesne... Stajali su na krovovima s decom i dozivali pomoć. Najednom su nam se pridružili i kajakaši, koji su pomogli pri spasavanju ugroženih. Struja je, sećam se, bila toliko jaka da su nam i vesla bila gotovo beskorisna, ali nismo se predavali. Nekoliko dana učestvovali smo i u nabavci hrane i snabdevanju stanovništva. Tri dana nisam spavao. Uspeo sam da sklopim oči tek četvrtog dana, a radili smo i noću, uz korišćenje lampi - priča Vilotić.

Najbolniji deo

Bio je, navodi, svedok i jednog trenutka koji će, kako tvrdi, zauvek ostati u njegovom sećanju. - Jedan čovek, čiji je džip bio pod vodom, uspeo je da se izbavi i izroni na površinu. Sećam se da sam se nasmejao od radosti, ali potom mi je rekao nešto što nikad neću zaboraviti: „Uspeo sam, ali moja žena nije. Ostala je u vodi...“ - rekao je Vilotić i time završio.

foto: Privatna arhiva

Kurir / Dušan Stamenković

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track