Najnovije vesti

METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ POTVRDIO ZA KURIR: Čeka nas PAKAO! Stižu tropski dani, ali i noći!
Foto: Zorana Jevtić

vreme

METEOROLOG ĐORĐE ĐURIĆ POTVRDIO ZA KURIR: Čeka nas PAKAO! Stižu tropski dani, ali i noći!

Društvo

Pad temperature u proteklih nekoliko dana ne pokazuje naznake da nas očekuju paklene vrućine, ali meteorolozi nagoveštavaju da nam predstoji možda i najtoplije leto dosad.

Republički hidrometeorološki zavod ističe da će temperatura vazduha u junu, julu i avgustu biti iznad višegodišnjeg proseka. U junu će njena vrednost biti viša za oko 1,6 stepeni Celzijusa, u julu za oko 2,5 stepeni, a u avgustu za oko 1,2 stepena.

Ograđujući se da dugoročne sezonske prognoze nisu baš najpouzdanije, meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje za Kurir da temperature ovog leta mogu biti iznad proseka za naše uslove.

- Ako se vratimo nekoliko godina unazad, zaključićemo da je svako leto bilo toplo. I ove godine imaćemo tropske talase, a temperatura će prelaziti 30. podelak u kontinuitetu. Treba očekivati i povećan broj tropskih noći, jer će temperatura i tada biti do 25 stepeni, pre svega u velikim gradovima, i to zbog mnogo betona, a malo drveća. Naglašavam da će, kao i prethodnih godina, biti i hladnih talasa i osveženja - navodi Đurić i objašnjava da temperature ne moraju biti ekstremno visoke - više od 45 stepeni, da bi se leto nazvalo najtoplijim.

- Imali smo slučajeve kad temperatura nije bila tako visoka, već je u kontinuitetu bila do 34 stepena, pa samim tim dobijamo izuzetno toplo leto u proseku - naglašava on.

Inače, ovako oblačno i nestabilno vreme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom mučiće nas do 1. juna, dokad će i temperature biti malo ispod proseka za ovo doba godine - od 18 do 22 stepena.

(Kurir.rs / D. S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...