KORONA STOPIRALA RAST CENA STANOVA: Evo kako pandemija utiče na nekretnine
Foto: Gradska uprava Kraljevo

Istražujemo!

KORONA STOPIRALA RAST CENA STANOVA: Evo kako pandemija utiče na nekretnine

Društvo -

Cene stanova u Srbiji vrtoglavo su rasle od prošle godine pa do sredine marta, tako da su u aprilu, u jeku vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, kvadrati uglavnom pojeftinili, otkrivaju kupoprodajni ugovori iz registra Republičkog geodetskog zavoda.

Izuzetak su Novi Beograd, gde je cena u aprilu skočila za skoro 100 evra po kvadratu u odnosu na februar, mesec pre korone, kao i naselje na atraktivnoj lokaciji u Zemunu, gde su kvadrati u aprilu bili skuplji nego u januaru i februaru.

Vračar... Pojeftinili  kvadrati
Vračar... Pojeftinili kvadratifoto: Dragan Kadić

Istovremeno, pad cena zabeležen je u svim ostalim beogradskim opštinama, pa tako, recimo, novogradnja na Vračaru više ne iznosi paprenih 2.106 evra po kvadratu, koliko je bilo u januaru, već nešto skromnijih 1.802 evra.

Iz RGZ napominju da se obim tržišta nepokretnosti smanjio za čak 70 odsto u odnosu na period pre pojave korone u Srbiji, tako da se na osnovu ono malo realizovanih kupoprodaja tokom vanrednog stanja ne mogu izvući pouzdane procene trenda kretanja cena.

- Do kraja aprila tržište nepokretnosti svakodnevno je opadalo, a potom je počeo blagi rast u broju ostvarenih kupoprodajnih ugovora i oporavak tržišta. U narednom periodu svakako doći do većeg prometa nepokretnosti- ističu za Kurir iz RGZ.

Agent za nekretnine Kaća Lazarević, međutim, smatra da cene kvadrata još neko vreme neće rasti.

- Bar ne dok ne prođe ovaj „šok-period“, a onda ćemo videti kakvo će stanje biti na jesen - ocenila je ona za Kurir, ali ukazala i da je virus korona povećao interesovanje građana za kupovinu kuća i vikendica.

- Svakodnevno se traže kuće u prigradskim naseljima, pa i na planinama. Dolaze i građani koji su zainteresovani za kupovinu placeva na kojima bi gradili vikendice. Pojedini imaju računicu da je tako isplativije, a mnogi žele da pobegnu iz skučenih stanova - zaključila je ona.

Papreno i zemljište

ZA HEKTAR NJIVE I DO 2.000 EVRA VIŠE

Plodno obradivo zemljište dobilo je na ceni u periodu vanrednog stanja, posebno u Vojvodini, gde hektar sada vredi za jednu do dve hiljade evra više, pokazuju podaci RGZ. Primer takve situacije najbolje pokazuje Sremski okrug, u kom je prošle godine u periodu između marta i maja bilo potrebno odvojiti 8.000, a sada već 10.000 evra.

Kurir.rs/ Milica Vujović Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track