ALARMANTNO: Duvandžije navlače mlade na cigarete!
Foto: Shutterstock

Trikovi

ALARMANTNO: Duvandžije navlače mlade na cigarete!

Društvo -

Različiti ukusi, moderan dizajn, angažovanje poznatih ličnosti i influensera u promociji samo su neki od načina da se duvanski proizvodi plasiraju tinejđerima

Industrija duvana ulaže ogromna sredstva da svoje proizvode učinila što atraktivnijim za mlade ljude i koristi se raznim manipulacijama da od njih napravi svoje korisnike, tvrde stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Upotreba različitih ukusa, moderan dizajn, korišćenje poznatih ličnosti i influensera u promociji, prodaja na komad samo su neki od "trikova" kojima se privlači ova populacija, objavljeno je na sajtu Zavoda u tekstu "Mladi u dimu manipulacija" povodom Svetskog dana bez duvana koji se obeležava 31. maja.

Ciljna grupa

- S punim pravom se sme zaključiti da je opstanak ove industrije neraskidivo vezan sa težnjom da se milioni korisnika, koji svake godine umru od bolesti povezanih upravo sa pušenjem, zamene novim mladim snagama, koje će joj se "obavezati na dugu vernost" - navedeno je u tekstu u kome se ističe da mlade ljude treba "zaštititi od veštih manuplacija duvanske industrije".

- Odavno nema nikakve sumnje u to da su upravo mladi ozbiljna i strateški izuzetno važna ciljna grupa duvanske industrije - stoji, između ostalog u tekstu, i zaključuje:

- Krajnji je trenutak da se ceo svet udruži i sinhronizovano aktivira kako bi se sprečilo stasavanje novih generacija koje će iznova biti zavedene serijom manipulativnih poteza jedne moćne industrije.

Marketinški trik

Sa ovim se slože i dr Ika Pešić, član Komisije Ministartva zdravlja za kontrolu duvana, koja je istakla da se iza inovativnivnih duvanskih proizvoda kriju brojni otrovi.

foto: Shutterstock

- Trikovi ove industrije znatno su ojačali, pa mladi, koji su najviše na udaru, lako pokleknu. Pored standarnih cigareta, koriste i elektronske, kao i nargile, koje su i do 200 puta štetnije po organizam. Dodatni problem nastaje jer se na njima ne menja nastavak iz kog se uvlači dim, pa može doći i do brojnih infekcija, poput gripa i herpesa. Svaki od ovih oblika otrova sadrži nekoliko hiljada kancerogenih jedinjenja koje pušač unese u organizam svakim udahom - ističe ona.

Pored zavisnosti i bolesti koje izaziva nikotin, Pešićeva naglašava da su zbog duvana mladi izloženi socijalnim i finansijskim problemima:

- Usled zavisnosti od nikotina, koja se javlja nakon samo tri nedelje konzumacije, kod tinejdžera se javlja otežana pažnja, nezainteresovanost za školu, razdražljivost... Zato podržavam akciju Svetske zdravstvene organizacije i našeg Zavoda - poručuje dr Pešić.

Činjenice

Varke proizvođača

- Upotreba različitih ukusa - Privlačan, moderan dizajn - Promocija novih proizvoda atributima "manje štetnosti po zdravlje" - Korišćenje poznatih ličnosti i influensera u cilju promovisanja proizvoda - Marketing na mestima koje posećuju mladi (kafići, u blizini škola,...) - Prodaja cigareta na komad - Indirektni marketing (plasiranje duvanskih proizvoda u filmovima, serijama i dr.) * Izvor Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda

Činjenice

Posledice pušenja po tinejdžere

- rak grla, ždrela, jezika - bolesti pluća - kardiovaskularne bolesti - probleme sa sinusima - alergijska astma - trovanje pa i smrti usled velikog broja popušenih cigarete - fizička i mentalna zavisnost - otežana pažnja - razdražljivost - zanemarivanje školskih obaveza

Kurir.rs/Milica Vujović

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track