Najnovije vesti

JEDAN ATENTAT PROMENIO JE ISTORIJU, DRUGI UGASIO DINASTIJU Na današnji dan Srbija je ostala bez kneza Mihaila Obrenovića
Foto: Wikipedia

dvorske igre

JEDAN ATENTAT PROMENIO JE ISTORIJU, DRUGI UGASIO DINASTIJU Na današnji dan Srbija je ostala bez kneza Mihaila Obrenovića

Društvo

Na današnji dan ubijen je u atentatu na Košutnjaku jedan od srpskih knezova, čiji se spomenik nalazi na Trgu republike. Knez Mihailo Obrenović, ubijen je u atentatu 1868. godine, a  35 godina kasnije i prestolonaslednik Aleksandar.

Mihailo Obrenović bio je knez Srbije dva puta. Prvi put je zbačen sa vlasti, a drugi put ubijen.Za to su zaslužni braća Radovanovići, koji su želeli da se osvete zbog robije njihovog brata Ljubomira. Kosta i Pavle Radovanović pratili su kočije kneza Mihaila te nedelje, 29. maja oko 17 sati. Mihailo je u kočijama bio sa svojom strinom, njenom ćerkom i ađutantom. U parku na Košutnjaku su se pojavili Pavle i Kosta u svečanim crnim odelima, cilindrima na glavama i uperenim pištoljima u pravcu kneževe kočije. Prvi je zapucao Kosta, a onda mu se pridružio i brat.

Knez Mihailo ubijen je sa tri hica, a stradala je i njegova strina, koja je svojim telom pokušala da ga zaštiti. Radovanovići su počeli da beže niz Košutnjak prema Topčideru, gde ih je spazila vojna patrola i uhapsila. Kosta Radovanović na suđenju je priznao da su poslednje kneževe reči bile "Dakle, istina je", a presuda nakon saslušanja bila je – smrt. Zaverenici su streljani u ponoć na Karaburmi, a za učešće u zaveri optužen je i bivši knez Aleksandar Karađorđević.

foto: Wikipedia

Još jednog Obrenovića, 35 godina kasnije, zadesila je ista nesrećna sudbina. Aleksandra Obrenovića i njegovu suprugu Dragu Mašin ubili su mladi oficiri 1903. godine.Zaverenicima je smetala lažna trudnoća Drage Mašin, koja je htela svog brata da učini prestolonaslednikom, pa su 1903. godine, malo posle ponoći krenuli u potragu kraljevskog para po dvoru. Potraga je trajala preko dva sata, a u kraljevskoj spavaćoj sobi nisu zatekli nikoga. Postoje dve verzije ovog ubistva.

Prva je da su oficiri došli u kraljevsku sobu, a jedan od njih je opazio udubljenje u zidu koji je predstavljao udubljenje za ključ od tajnih vrata, iza kojih su se krili kralj i kraljica. Pozvani su da izađu, a artiljerijski kapetan je na njih ispalio sve metke iz svog revolvera. Kralj je pao mrtav još od prvog metka, a njihova tela bačena su preko prozora.

Druga verzija jeste da su se kralj i kraljica krili iza ogledala. Iza se nalazila mala prostorija koja je bila kraljičina garderoba, a ormari su zatvorili rupu u podu koja je bio ulaz u tajni prolaz.

Kralj je naredio oficirima da potvrde zakletvu što su oni i učinili, ali su svakako zapretili bombama ako ne izađu iz tajnog prolaza. Nakon otvaranja vrata raslet je bio krvav, a oficiri su nastavili da haraju sabljama po dvorištu dvora.

Kurir.rs/Blic

Foto printscreen Wikipedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...