PRIŠTINSKE PERIPETIJE, ZASTOJ ZA ROBU IZ SRBIJE Kilometarska kolona na Jarinju zbog mera reciprociteta, Godfri razočaran
Foto: Nemanja Nikolić

zastoj

PRIŠTINSKE PERIPETIJE, ZASTOJ ZA ROBU IZ SRBIJE Kilometarska kolona na Jarinju zbog mera reciprociteta, Godfri razočaran

Društvo -

Na administrativnom prelazu Jarinje danas je formirana kilometarska kolona, jer je kamionima sa srpskim tablicama potrebna posebna dozvola za tranzit kroz Kosovo.

Mere reciprociteta koje je uvela odlazeća kosovska vlada zabranjuju prolaz robi iz Srbije na čijim propratnim papirima i deklaracijama nema natpisa "Republika Kosovo", a već dva dana u koloni koja je duga nekoliko kilometara čekaju i vozači koji ne prevoze robu srpskog porekla, ali imaju srpske registarske oznake.

Vozači koji robu voze iz Slovenije, Poljske i drugih zemalja na Kosovo čekaju već čitav dan na prelazu, jer im se ne dozvoljava prolaz bez odgovarajuće dozvole, prenosi portal Kosovo online."Ne daju nam da prođemo zbog srpskih tablica na kamionu. Traže nam neku najavu, od nekog oficira za vezu, ali nam niko još nije dao tačnu informacijiju. Ne znamo šta će biti dalje", rekao je jedan od vozača.

On kaže da na robi koju vozi, kao ni na propratnoj dokumentaciji nema natpisa "Kosovo Republike" i ističe da bi u suprotnom imao problema prilikom ulaska u Srbiju.

Problema sa prolaskom na administrativnom prelazu Jarinje imaju i vozači koji planiraju samo da prođu tranzitno kroz Kosovo.

GODFRI RAZOČARAN

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador SAD Entoni Godfri izrazili su danas razočaranje odlukom Prištine vezanom za uvoz srpske robe, navodi Ministarstvo spoljnih poslova koje naglašava i očekivanje američkog ambasadora da će uskoro biti ukinute sve restirkcije, a dijalog nastavljen.

Na sastanku sa ambasadorom SAD, na kome je bilo reči i o situaciji sa Crnom Gorom i izborima, Dačić je izrazio razočaranost novom odlukom Prištine u vezi sa uvozom srpske robe i postavljenim uslovima - tzv. uvođenjem recipročnih mera.

"Odluke su veoma štetne, krše sve dosadašnje dogovore i otežavaju mogućnost nastavka dijaloga", rekao je Dačić i podsetio da je i specijani izaslanik predsednika SAD za odnose Beograda i Prištine ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere.

Godfri je rekao je da deli osećaj razočaranosti vezano za potez Prištine i izrazio nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja