PAPRENO SKUPO! UDAR NA BUDŽET RODITELJA OSMAKA: Priprema male mature i do 2.000 evra, evo šta sve MORATE DA PLATITE!
Foto: Dragana Udovičić

dranje

PAPRENO SKUPO! UDAR NA BUDŽET RODITELJA OSMAKA: Priprema male mature i do 2.000 evra, evo šta sve MORATE DA PLATITE!

Društvo -

Mnogi osmaci su, uprkos epidemiji koronavirusa i blokadi cele države, tokom vanrednog stanja imali pripreme za malu maturu, i te privatne časove su im profesori držali uglavnom onlajn. Cena časova se nije menjala u odnosu na pre korone, kreće se od 10 do 30 evra za dvočas, a budući da je za dobar rezultetat potrebno i do 90 dvočasa za sva tri testa, roditelji će pripremu dece za upis u srednju školu morati da iskeširaju od 900 pa čak i preko 2.000 evra!

Mala matura, koja obuhvata proveru znanja iz srpskoj jezika, matematike, ali i fizike, biologije, geografije, istorije i hemije, u okviru kombinovanog testa, a koju će osmaci polagati 17, 18. i 19. juna, veliki je stres kako za decu tako i za roditelje. Međutim, ove pripreme predstavljaju i veliki udar na kućni budžet.

Poseban problem je to što đaci zbog koronavirusa ove godine uglavnom nisu imali adekvatnu pripremu u školama, pa su dodatne časove plaćali i oni koji bi se inače oslonili samo na nastavne aktivnosti.

- U februaru su u školi krenule pripreme za polaganje male mature, međutim, one su, kada je proglašeno vanredno stanje, prekinute, pa sam detetu, tokom vanrednog stanja, morala da plaćam privatne časove. Dvočas srpskog plaćam 1.500 dinara, a matematiku 1.000 dinara za sat vremena. To su bili individualni časovi preko video poziva i sve je dobro funkcionisalo - ispričala je za Kurir Aleksandra M. iz Beograda, čija ćerka ide u OŠ "Ivan Gundulić" u Beogradu i dodala da iako je njena ćerka predavanja iz srpskog i matematike imala jednom nedeljno, sada će intenzivirati učenje, pa će do male mature iz svakog predmeta imati po dva predavanja nedeljno.

Iskustva drugih osmaka pokazuju da dvočas u proseku košta 15 evra, ali može ići i do 30 evra, pri čemu mnogi osmaci uzimaju pripremne časove iz predmeta sa kombinovanog testa, obično iz fizike i hemije.

foto: Media Centar

- Najbolja priprema su individulani časovi, a minimum dvočasa koji je dovoljan za pripremu za polaganje srpskog jezika je 30, za matematiku 40, a za fiziku 20. Cena za dvočas je oko 15 evra, ako predavanje drži nastavnik, odnosno oko 10 evra, ako predaje student. Međutim, ove godine, neki roditelji se zbog cele situacije nisu organizovali na vreme ili plaćali časove u punom kapacitetu, pa će u narednom periodu imati časove skoro svakodnevno - ocenio je za Kurir Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On je dodao da je za očekivati da će se zbog vanrednog stanja i nemogućnosti da se đaci na najbolji način pripreme biti nešto lakši testovi i da će se proveravati osnovni i srednji nivo znanja.

Počelo probno testiranje

Srpski radili od kuće, matiš polažu u školi

Osmaci su juče, posle duže pauze ušli u škole kako bi uzeli probne testove iz srpskog jezika i kombinovanog testa. Ove testove su rešavali od kuće, dok će danas u klupama rešavati test iz matematike. Đaci su, kako saznajemo, u škole dolazili u grupama u dogovoru sa odeljenskim starešinom. - Nalepili su identifikacione nalepnice na svoje knjižice, overili pečatom fotografiju u knjižici i popunili pravilno omotnicu oko testa za srpski i kombinovani test. Na tu omotnicu su nalepili identifikacionu nalepnicu i dobili svoj primerak identifikacionog obrasca. To je novina i utvrđena procedura ove godine - rekao je Jole Bulatović, direktor OŠ "Drinka Pavlović" i dodao da "pripremna nastava traje od 3. do 15. juna i subotom". - Za one učenike koji su izrazili želju da vide svog nastavnika, mi smo to i obezbedili. Ti se učenici mogu javiti odeljenskom starešini, koji dalje zahteva termin od predmetnog nastavnika, a nakon toga škola organizuje raspored pripremne nastave. Mi ove godine za taj vid pripremne nastave nemamo mnogo zainteresovanih đaka - kazao je Bulatović.

Važni datumi - Polaganje probnog testa iz matematike je 2. juna - Od 3. do 5. juna osmaci imaju mogućnost da poprave ocenu - Mali maturanti se zvanično raspuštaju 5. juna - Od 6. juna počinje pripremna nastava, i to prvog dana online na RTS planeta, a od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi za one koji to žele - 17. juna polaže se srpski (maternji) jezik - 18. juna polaže se matematika - 19. juna polaže se kombinovani test - Rezultati testiranja biće objavljeni 23. juna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja