EMOTIVNO! POBEDILI SMO SUZE I STRAH UBRZO ĆEMO I KORONU! Dramatična borba u kovid bolnici u Leskovcu!
Foto: Privatna Arhiva

Hrabro

EMOTIVNO! POBEDILI SMO SUZE I STRAH UBRZO ĆEMO I KORONU! Dramatična borba u kovid bolnici u Leskovcu!

Društvo -

Kad je kovid bolnica u Leskovcu 10. aprila počela s radom, u njene zidove uvuče se strah, a odeljenjima odzvanjaše pitanje: Šta li će sad biti? Ali zaposleni se tada okupiše i jednoglasno rekoše jedni drugima: Svojim sugrađanima nikad nismo bili potrebniji. Moramo stajati iznad svojih strahova. I tako neumorna borba s koronavirusom poče, a strah pade na kolena i suoči se sa svojim porazom.

foto: Privatna Arhiva

Na krevetima ove zdravstvene ustanove paviljonskog tipa, u šest zasebnih odeljenja, dosad je ležalo oko 570 pacijenata zaraženih koronom. Tri su paviljona već zatvorena. Trenutno je zbrinuto 30 njih sa lakšom kliničkom slikom, žarište u Leskovcu koje je pokrenulo širenje infekcije u fabrici "Jura" se gasi. O pacijentima brine 160 sestara srednjeg i višeg kadra i oko 80 lekara.

foto: Privatna Arhiva

Tanja Đorđević, glavna medicinska sestra leskovačke kovid bolnice, objašnjava za Kurir kako se osoblje i pacijenti bore s ovom bolešću i kako zajedno pobeđuju strah.

- Sve je to bilo novo za nas i strah je u početku bio prisutan. Srećom, od početka rada bolnice imali smo vrhunsku opremu koja nam je olakšala rad s pacijentima. Najpre je svako od nas ponaosob morao da se izbori sa strahom i trudimo se da to pacijenti ne osete, jer je njima najteže. Kako je vreme prolazilo, stepen straha se smanjivao, funkcionisali smo kao porodica, što su i pacijenti primetili. Bilo je teških momenata, ali uspeli smo da se izborimo sa svim nedaćama - kaže medicinska sestra i dodaje da je u njihovoj bolnici bilo čak i pacijenata mlađih od 20 godina, koji, srećom, nisu imali težu kliničku sliku.

foto: Privatna Arhiva

Aleksandar Jovanović, glavni medicinski tehničar iste bolnice, navodi za Kurir da je osoblje uvek bilo blisko sa svojim pacijentima.

foto: Privatna Arhiva

- Svi smo uvek preplavljeni osećanjima. Bilo je straha, suza, osećaja nesigurnosti, ali na kraju dana uvek nađete povod za osmeh, bar onaj kroz suze. Očekujem da se ubrzo brojka od 75 pacijenata prepolovi. A kad sve ovo prođe, pamtićemo samo najlepše - reče Jovanović.

foto: Privatna Arhiva

Inače, u ovoj bolnici zaposlene su i 44 čistačice koje se brinu o higijeni prostorija, 14 servirki i oko 15 pomoćnih radnika koji održavaju zelenilo.

USPEH BEZ ZARAŽENIH MEĐU OSOBLJEM U KOVID BOLNICI

foto: Privatna Arhiva

Aleksandar Jovanović kaže za Kurir da nijedan zdravstveni radnik, od formiranja kovid bolnice tog 10. aprila, nije bio zaražen koronom. - To je uspeh za osoblje jer smo naučili da se čuvamo i vodimo računa uz najsavremeniju zaštitnu opremu koju smo dobili u startu. Takođe, centralna zgrada leskovačke bolnice, koja je odvojena od kovid bolnice, nije prestala s radom i pacijenti koji su životno ugroženi se zbrinjavaju. Što se tiče njihovog prijema, mere predostrožnosti se poštuju kao i u kovid bolnicama - dodaje Jovanović.

NIKO JE NEĆE ZABORAVITI DOKTORKA DUDA IZGUBILA BITKU ZA ŽIVOT Dr Dušanka Živković, bivša načelnica infektivnog odeljenja leskovačke bolnice, koja je nije želela da ostavi svoje pacijente na infektivnom iako je bila pred penzijom i imala dijabetes, nažalost, preminula je 11. aprila od korone u Beogradu. Doktorka Duda, kako su je svi zvali, inficirala se pre nego što je paviljonski deo bolnice pretvoren u kovid bolnicu, na samom početku epidemije

BROJKE 550 pacijenata prošlo kroz kovid bolnicu 75 pacijenata trenutno je zbrinuto 160 medicinskih sestara je zaposleno 80 lekara radi u bolnici

(Kurir/Dušan Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track