Najnovije vesti

VLADA POVEĆALA AKCIZE: Od 1. jula poskupljuju kafa, gorivo i žestina
Foto: Dragana Udovičić

Usklađivanje

VLADA POVEĆALA AKCIZE: Od 1. jula poskupljuju kafa, gorivo i žestina

Društvo

Od 1. jula počinju da važe nove akcize na naftne derivate, uvećene za oko jedan dinar, što bi u istom iznosu moglo da podigne i maloprodajne cene goriva na srpskim pumpama, poručuju naftaši.

Akcize su usklađene i na alkoholna pića, kafu, tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, cigare i cigarilose.

Vlada Srbije objavila je nove iznose akciza, usklađene sa godišnjom inflacijom u 2019. godini, tako da će ovaj namet na benzin biti 57,10 dinara po litru, evrodizel 58,72 dinara, dok će akcize za gas biti 44,59 dinara po kilogramu. Za litar biogoriva i biotečnosti akcize će biti 57,37 dinara, a za ostale naftne derivate 68,45.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, da bi sada bila pomerena za još mesec dana.

Nebojša Atanacković, vlasnik kompanije "Nafta AD", ocenio je za Kurir da je povećanje iznosa akciza opterećenje za prodavce te da vozače ne treba da iznenadi poskupljenje goriva.

foto: Dado Đilas

- Oni koji imaju dovoljno velike marže možda i neće povećavati cene, ali dosadašnja praksa uglavnom je pokazala da mnogi prodavci povećanje akciza preliju na maloprodajne cene - naveo je Atanacković.

Inače, gorivo je u Srbiji od početka godine pojeftinilo zbog istorijskog pada cene sirove nafte na svetskom tržištu. Tako je, recimo, litar dizela 20. januara koštao oko 164 dinara, dok je krajem maja na pumpama mogao da se nađe za 132 dinara. 

TABELA - POVEĆANJE AKCIZA Gorivo       Stari iznos      Novi iznos Benzin       56,04 din./l     57,10 din./l Evrodizel   57,63 din./lit   58,72 din./l TNT          43,76 din./kg   44,59 din./kg Biogoriva  56,30 din./l      57,37 din./l  

(Kurir/S.Đ.)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...