SVI KOJI OD 15. JUNA KRENU KOLIMA U GRČKU, MORAĆE DA IMAJU PLAN B - Osim ako broj zaraženih u ovoj zemlji NAGLO NE PADNE
Foto: EPA/DIMITRIS TOSIDIS

do daljnjeg odložili otvaranje granica

SVI KOJI OD 15. JUNA KRENU KOLIMA U GRČKU, MORAĆE DA IMAJU PLAN B - Osim ako broj zaraženih u ovoj zemlji NAGLO NE PADNE

Društvo -

Grčka će 15. juna otvoriti svoje granice za turiste iz 29 zemalja, među kojima je i Srbija, istog dana biće otvoreni i svi sezonski hoteli, restorani, kafići i plaže uveliko primaju goste, ali bi Srbi željni letovanja i mora mogli da se susretnu sa neočekivanim problemom.

Naime, skoro 90 posto svih naših turista koji idu u Grčku na letovanje putuju privatnim kolima ili autobusima preko Severne Makedonije, ali su naši južni susedi, zbog neočekivanog razbuktavanja korona virusa u njihovoj zemlji, do daljnjeg odložili otvaranje granica!

- Još je rano za otvaranje granica, putovanja značajno povećavaju rizik od donošenja virusa iz neke od susednih država. Proverićemo podatke, uraditi analize i odlučiti kada je pravi trenutak za otvaranje granica. Imamo nedelju dana da razmislimo o tome - rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Šta to znači za srpske turiste?

Pa, da svi koji planiraju od 15. juna da krenu put Grčke, moraju da pripreme i "Plan B". Dakle, šta će raditi ako ne bugu mogli do mora da stignu preko Severne Makedonije, u slučaju da granice ove zemlje i dalje budu zatvorene zbog širenja korona virusa.

foto: Shutterstock

Kolima je do Grčke, naime, moguće još doći i preko Bugarske i Albanije. Ovaj prvi pravac je mnogo korišćeniji od naših turista, duži je stotinak kilometara od onog preko Severne Makedonije, ali je od Beograda do Soluna, ovim putem potrebno tri-četiri sata više nego preko graničnih prelaza Tabanovci i Evzoni. I trenutno je jedini "u funkciji"!

Naime, druga mogućnost je da iz Beograda idete do Podgorice, pa odatle preko Skadra, Drača, Valone i Đirokastre u Albaniji do Janine i Igumenice u Grčkoj. Problem je što Crna Gora još ne dozvoljava ulazak srpskih građana zbog korona virusa, već ih odmah šalje u 14-dnevni karantin.

Dakle, svima koji planiraju kolima da krenu put Grčke već od sredine meseca, ne preostaje ništa drugo nego da prate sva dešavanja u Severnoj Makedoniji, ali i da imaju pripremljenu "rezervnu varijantu".

(Kurir.rs/Blic)

POLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track