SKANDALOZNO! DESANKA MAKSIMOVIĆ NE SME DA BUDE IZBAČENA IZ LEKTIRE: Javnost na nož dočekala sramnu odluku Zavoda

Afera "pomilovanje"

SKANDALOZNO! DESANKA MAKSIMOVIĆ NE SME DA BUDE IZBAČENA IZ LEKTIRE: Javnost na nož dočekala sramnu odluku Zavoda

Društvo -

Pisci, akademici i profesori oštro osudili odluku Komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da zbirke poezije čuvene književnice izbace iz programa za gimnazije, a reagovao i državni vrh

Država neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće najomiljenije srpske pesnikinje u nastavnom programu srpskih škola, poručili su juče premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Mladen Šarčević povodom skandalozne odluke Komisije Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) da zbirke poezije Desanke Maksimović budu izbačene iz programa za gimnazije.

Komisija ZUOV je, u okviru izmene programa nastave za predmet srpski jezik i književnost u gimnazijama, donela odluku da se iz programa za treći razred gimnazija izbaci izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog čuvena zbirka "Tražim pomilovanje", što je naišlo na burnu osudu i proteste Zadužbine Desanke Maksimović, kao i velikog broj intelektualaca u Srbiji.

foto: Beta/Milan Obradović

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Kurir da odluka ZUOV nije konačna i da ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maksimović u okviru predmeta srpski jezik i književnost.

- Sigurno kao ministar neću dozvoliti, ne da bude smanjena, nego da se apsolutno njeno učešće u školskom programu poveća, ne samo nje, već i drugih velikih pesnika. Ovu moju odluku preneo sam i Zavodu i Savetu. Ovo je samo radna verzija, koju će ocenjivati i Nacionalni prosvetni savet, nakon čega će zaključak biti prosleđen ministarstvu koje ima pravo da tu odluku preinači - istakao je Šarčević.

foto: Printscreen Youtube

Književna javnost je naročito bila šokirana objašnjenjem ZUOV da se "vanvremenost pesnikinje ne uklapa u poetičke okvire epohe", te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije.

foto: Printscreen

Dejana Milijić Subić, koordinator Komisije ZUOV, kontroverznu odluku u izjavi za Kurir dodatno obrazlaže i time da u dosadašnjem programu nije bilo mesta za brojne književnike, poput Ivana V. Lalića, Stevana Raičkovića i Borislava Pekića, a ta nepravda je, kako kaže, ispravljena predlogom novog programa:

- Bili smo prinuđeni da ponešto iz programa odstranimo. Uzeli smo u obzir činjenicu da je Maksimovićeva veoma prisutna u osnovnoj školi, a da neka dela jednostavno ne mogu biti prijemčiva za osnovce.

Zlatko Grušanović, direktor ZUOV, poručio je za Kurir da Desanku ne može niko da izbaci jer se, kako kaže, vanvremenski pesnici niti postavljaju, niti izbacuju: - U ovom procesu imamo mogućnost da ovo ispravimo ukoliko stručna javnost dokaže da je komisija dala predlog s kojim se ne slaže većina. Inače, u ZUOV su predložili da se "Tražim pomilovanje" nađe u programu za prvi razred gimnazije i izučava se "kao odjek književne epohe srednjeg veka".

foto: Prva TV Printscreen

ANA BRNABIĆ DESANKA NEĆE BITI IZBAČENA. TAČKA

I premijerka Ana Brnabić reagovala je povodom ovog slučaja i jasno poručila da Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz udžbenika. - Nikada se Desanka neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka - poručila je Brnabićeva na svom zvaničnom Tviter nalogu.

foto: Zorana Jevtić

REAKCIJE Ona je trijumf poezije Matija Bećković, akademik - Prigovor da je Desankina poezija izbačena iz programa jer je vanvremenska mogao je da da samo neko ko se uopšte ne razume u poeziju. Upravo je to razlog zašto bi zauvek trebalo da ostane u školskom programu. Samo naslov zbirke "Tražim pomilovanje" predstavlja trijumf poezije, a nakon svega što se desilo natpis "Tražim pomilovanje" trebalo bi da stoji na vratima svake škole.

Svi u šoku Aleksandar Jerkov, profesor na Filološkom fakultetu - Svi smo zatečeni vešću da se delo Desanke Maksimović izbacuje iz programa srednjih škola u Srbiji. To samo po sebi deluje gotovo neverovatno. Profesori književnosti 20. veka sa katedre Filološkog fakulteta uputiće dopis ZUOV povodom te odluke.

Protiv odluke Vladimir Kopicl, dobitnik nagrade "Desanka Maksimović" - Ne znam da li postoji ijedan pisac koji bi želeo da se uklapa u tokove epohe, to vam sigurno nije na prvom mestu kada stvarate. Mislim da mi kao ljudi koji se bavimo književnošću možda nećemo izgubiti mnogo odlukama neke nadležne komisije, ali književnost kao fenomen i pojava u takvim situacijama mnogo gubi i naravno da zbog toga moram biti protiv takve odluke.

Kanon Boško Suvajdžić, član UO Zadužbine Desanke Maksimović - Ne stoji prigovor komisije, jer se radi o modernoj poeziji. Desanka je kanon srpske književnosti i kao takva treba da se proučava u višim razredima.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track