Najnovije vesti

OVE TRAVKE PROVERENO TERAJU KOMARCE S TERASE I IZ STANA Jednu od njih i svatovi nose na reveru a druga usput tera i muve
Foto: Shutterstock

prirodno je najbolje

OVE TRAVKE PROVERENO TERAJU KOMARCE S TERASE I IZ STANA Jednu od njih i svatovi nose na reveru a druga usput tera i muve

Društvo

BEOGRAD - Ako volite da provodite večeri na otvorenom, u svojoj bašti ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrab nakon uboda, evo spiska biljaka koje možete da posadite i čiji će ih miris oterati.

Matičnjak i menta protiv komaraca

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahteva. Može da raste na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo sa dobrom drenažom. Sunce ili senka, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za teranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvežavajućim koktelima, objavio je Agroklub.

Nanu ili metvicu je bolje posaditi u neku saksiju nego u zemlju jer se jako brzo širi i ubrzo može da zauzme celu baštu. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno zemljište. Od listova se pravi osvežavajući čaj ili sirup, a idealna je i za soseve, hladne supe, pa i poslastice.

foto: Shutterstock

Bosiljak i limunska trava kao najmirisnija zaštita

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posejte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svežeg aromatičnog bilja za soseve, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da saksija u koju ga sejete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time podstaknuti njegov rast.

Limunska trava odlikuje se osvežavajućim citrusnim mirisom i možemo je pronaći kao sastav mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspeva u teglicama i može da posluži kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Ruzmarin

Saksija ruzmarina postavljena u blizini prozora ili vrata, ili pak posađena u uglu terase, sprečiće ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je efikasniji kada je u cvetu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bežati.

Ono što takođe odbija insekte je miris zapaljenog ruzmarina u kombinaciji sa suvim listovima žalfije koju takođe možete da posadite na balkonu ili prozorskoj dasci.

foto: AP

Lavanda

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja efikasno tera komarce, a s njima moljce i muve. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete rezane cvetove i listove staviti u vazu, ili ih obesite u ugao balkona. Takođe, efikasno je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako pre, tako i nakon uboda komarca.

(Kurir.rs/Agroklub)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...