NOVE TEHNOLOGIJE JAČAJU PRIVREDU: Digitalizacija diže prodaju rukotvorina za 50 odsto
Foto: Beta/ Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Tatjana matić otkrila

NOVE TEHNOLOGIJE JAČAJU PRIVREDU: Digitalizacija diže prodaju rukotvorina za 50 odsto

Društvo -

Realizacijom projekta "Digitalizacija tradicije" očekuje se povećanje prodaje rukotvorina za 10 do 50 odsto, rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na skupu koji je organizovalo Udruženje Etno-mreža.

Udruženju je za realizaciju ovog projekta koji uključuje obuke za razvoj digitalnih veština i plasman preko interneta na Konkursu za razvoj informacionog društva odobreno 980.000 dinara.

Matićeva je izjavila je da "korišćenje prednosti novih tehnologija i podsticanje digitalnih kompetencija žena u ruralu, doprinosi ne samo poboljšanju položaja žena i jačanju njihove ekonomske nezavisnosti, već i razvoju celokupne domaće privrede".

- Pandemijska kriza nam je potvrdila i da treba da se što više da usmeravamo ka našim specifičnostima, ka onome što je osobeno za našu kulturu i naš identitet. Domaća radinost kojom su se u prošlosti bavile uglavnom žene, i koja je smatrana usputnom delatnošću, danas pruža mnogo veće potencijale, i privredne i turističke - rekla je ona.

Tokom projekta Udruženje će dobiti i internet stranicu na engleskom jeziku za promociju i prodaju rukotvorina.

Ministarstvo je ove godine podržalo 27 udruženja sa ukupno 19,5 miliona dinara za programe posvećene unapređenju digitalne pismenosti žena u ruralnim oblastima, podizanju kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika u oblasti e-trgovine i elektronskog poslovanja.

(Kurir.rs/R. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja