POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH STUDENATA: Pet pozitivnih u domu Karaburma, zabranjene posete, prenocišta i slavlja
Foto: Dušan Stamenković

Rast

POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH STUDENATA: Pet pozitivnih u domu Karaburma, zabranjene posete, prenocišta i slavlja

Društvo -

Još dva studenta doma "Karaburma" zaraženo je virusom korona, čime je broj obolelih povećan na pet, objasnili su iz Ustanove Studentski centar "Beograd".

Dvoje novozaraženih studenata biće prebačeni u odgovarajuće zdravstvene ustanove, dok će još dvoje ostati u izolaciji do ponedeljka, kada im ističe period od 14 dana nakon kontakta sa zaraženim studentima, navedeno je u saopštenju Ustanove studentskog centra.

Svi ostali kod kojih je drugi test bio negativan biće vraćeni u studentski dom, prema preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

foto: Dušan Stamenković

- Studenti koji su bili u kontaktu sa zaraženim stanarima iz doma "Karaburma" bili su izolovani u posebnim smeštajnim jedinicama Ustanove Studentski centar "Beograd". Imali su zasebna kupatila i hrana im se dopremala do soba kako ne bi postojala mogućnost dolaženja u kontakt sa ostalim stanarima domova - stoji u saopštenju i piše da su svi izolovani kontakti bili bez simptoma, kao i da su imali negativan prvi test na Covid-19, ali je kod dvoje studenata drugi test ipak bio pozitivan, navedeno je u saopštenju.

Prostor u kom su studenti boravili tokom izolacije će biti u potpunosti dezinfikovan, tvrde oni.

- Ustanova Studentski centar "Beograd" pridržava se svih propisanih mera i preporuka. Tokom dva meseca, koliko studenti nisu bili u domovima, svi njihovi objekti su svakodnevno higijenski održavani i više puta detaljno dezinfikovani - navode oni i dodaju da studenti, u slučaju sumnje na bilo koji od simptoma korona virusa, treba da se jave lekarima respiratorne ambulante Studentske poliklinike i da su dežurni lekari Studentske poliklinike dostupni 24 sata dnevno na broju telefona 063/359-284.

Zabranjene posete, prenocišta i slavlja

Povratak u domove bio je omogućen samo studentima za koje su fakulteti ili visoke strukovne škole dostavili potvrde, odnsono spiskove o postojanju ispitnih i nastavnih obaveza na matičnim visokoškolskim ustanovama.

- Pred povratak studenata obezbedili smo dovoljne količine zaštitne opreme, postavili dezinfekcione barijere na svim ulazima, kao i sredstva za dezinfekciju ruku. Na ulazima u objekte postoje beskontaktni toplomeri za preventivno merenje temperature - navode iz Ustanove Studentski centar i dodaju da su sve posete, prenoćišta i slavlja u studentskim domovima zabranjena.

Kurir.rs/M.V.

Foto: Dušan Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track