POMOZIMO OBNOVU PRIZRENSKE SVETINJE Crkva Svetog Pantelejmona, svedok života Srba, ugrožena i divljom gradnjom Albanaca!
Foto: Društvo Sveti Arhangeli

vera

POMOZIMO OBNOVU PRIZRENSKE SVETINJE Crkva Svetog Pantelejmona, svedok života Srba, ugrožena i divljom gradnjom Albanaca!

Društvo -

Srednjovekovna crkva se nalazi u brdovitom gradskom jezgru starog Prizrena i posvećena je Svetom velikomučeniku Pantelejmonu iscelitelju i zaštitniku bolesnih.

Tokom istorije je devastirana više puta, a poslednji put u u martovskm pogromu 2004. godine od strane albanskih vandala.

Crkva je dugo bila zapuštena, ali su se Prizrenci na dan slave Svetog Pantelejmona (27. jula po starom, 9. avgusta po novom kalendaru) okupljali na mestu gde se ona nalazila. Od njene obnove 1937. godine uoči hramovne slave provodili bi celu noć pored crkve, kao na saboru.

Zbog nebrige predstavnika samoproglašene države Kosovo crkva je sada u teškom stanju. Pritešnjena je dograđenim i novoizgrađenim višespratnim kućama, izuzev sa ulične strane. Zapuštena je, prekrivena korovom, ozbiljno oštećena, a krov se urušio u unutrašnjost crkve.

foto: Društvo Sveti Arhangeli

Društvo prijatelja Manastira Svetog Arhangela kod Prizrena iniciralo je obnovu, uz podršku crkvene opštine Prizren, a Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Kosova i Metohije uradio je Projekat obnove, ističe se u saopštenju Odbora. Obnovu je blagoslovio i Njegovo Preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski, Gospodin Teodosije.

U saopštenju se dodaje da je crkva u tako lošem stanju da sledeće godine može da bude kasno, i da nestane još jedan svedok života Srba u Prizrenu.

Prilog za obnovu može se uplatiti na račun Crkvene opštine Prizren: 205-171950-84.

Kurir.rs/Glas Šumadije Foto: Društvo Sveti Arhangeli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track