UBISTVO NOVINARA MILANA PANTIĆA 19 GODINA NIJE RASVETLJENO: Na jagodinskom groblju danas održan pomen
Foto: Printscreen Youtube TV Kopernikus

strašno

UBISTVO NOVINARA MILANA PANTIĆA 19 GODINA NIJE RASVETLJENO: Na jagodinskom groblju danas održan pomen

Društvo -

Na groblju u Jagodini danas je, na godišnjicu ubistva dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića, održan pomen nakon čega su porodica, prijatelji i kolege novinari položili cveće na mesto gde je Pantić ubijen i na bistu na trgu koji nosi njegovo ime.

Novinarska udruženja i Večernje novosti, za koje je ubijeni jagodinski novinar Milan Pantić radio kao dopisnik, zatražili su danas da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu o ubistvu Pantića koje ni posle 19 godina nije rasvetljeno, a ubice i nalogodavci još nisu pronadjeni.

Dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine Milan Pantić ubijen je 11. juna 2001. godine "udarcima tupim predmetom u glavu" u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice. Pantić je pisao o korupciji i kriminalu u Jagodini i tom delu Srbije. Zamenik glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milan Babović je izjavio da je paradoksalno da je mučko ubistvo Milana Pantića do sada istraživalo sedam radnih grupa a da je njihov rezultat nula.

"Ispred kolektiva Večernjih novosti dajemo apsolutnu podršku Komisiji za rasvetljavanje ubistava novinara da se ovim slučajem, koji nema epilog već 19 godina, pozabavi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal. Zato što je brutalno ubistvo Milana Pantića na ulazu u njegov dom, savršeni primer dobro organizovanog zločina", rekao je Babović.

Babović je naglasio da je Milan Pantić hrabro i beskompromisno pisao o sumnjivim privatizacijama Jagodinske pivare i Cementare u Popovcu.

"Verovatno je bio tada trn u oku moćnicima koji su o tome odlučivali i kojima je svojim objektivnim i istinitim pisanjem pokvario račun. Mi, kao njegove kolege, nećemo se smiriti dok istina o njegovom mučkom ubistvu ne izadje na videlo i dok neposredni egzekutori i, ono što je najbitnije, nalogodavci tog gnusnog zločina, ne budu privedeni pravdi, rekao je Babović.

Udruženje novinara Srbije je ponovilo zahtev da Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu o ubistvu Pantića i da se konačno može sledeće godine reći da su pronadjene ubice i nalogodavci ubistva Milana Pantića.

"Milan Pantić je ubijen 2001. godine posle promena u Srbiji. Bio je jedan od nas koji smo verovali da je došlo vreme slobode za štampu, da će moći slobodno da se piše o korupciji, zloupotrebama. Tu iluziju je platio glavom. Mi ne smemo zaboraviti Milana Pantića a državi poručujemo da mora da uradi sve da se pronadju odgovorni za njegovo ubistvo", kazao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Radomirović je rekao da pomenu prisustvuje i novinar portala "Žig info" iz Grocke Milan Jovanović koji je, pukom srećom, izbegao sudbinu Milana Pantića.

"Ali u njegovom slučaju vidi se da država, kada hoće, može da pronadje i one koji su naredili napad na novinara i one koji su ga izvršili. Pozivam Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal da preuzme istragu da bismo konačno dobili odgovor koji čekamo 19 godina", rekao je Radomirović.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za novinarsku hrabrost "Milan Pantić", koju dodeljuju Večernje novosti su dopisnici tih novina iz Crne Gore Veliša Kadić i Milutin Sekulović. U obrazloženju žirija stoji da su Kadić i Sekulović mesecima pratili litije širom Crne Gore, pokrenute kao vid narodnog bunta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti, zbog čega su bili i uhapšeni.

Kadić i Sekulović nisu mogli da dodju da prime nagradu ali su poslali pismo u kome izražavaju zahvalnost što je procenjeno da su baš oni dostojni da nose priznanje sa imenom mučki ubijenog kolege Milana Pantića. Nagrada "Milan Pantić" se sastoji od unikatne povelje i novčanog dela nagrade.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Printscreen Youtube TV Kopernikus)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track