RHMZ IZDAO HITNO SAOPŠTENJE!  Reč je o MILION I PO evra! HAOS sve do 17.juna
Foto: Shutterstock, Profimedia

pljuskovi i danas

RHMZ IZDAO HITNO SAOPŠTENJE! Reč je o MILION I PO evra! HAOS sve do 17.juna

Društvo -

Nevreme koje svakoga dana pogađa Srbiju nanelo je štetu usevima širom zemlje.

O tome se i hitnim saopštenjem oglasio i Republički hidro-meteorološki zavod.

Izrazito nestabilna vremenska situacija ove godine uslovila je čestu pojavu olujno-gradonosnih oblaka, naveli su meteorolozi.

- Još nismo „pregurali“ trećinu sezone odbrane od grada, a već su utrošene rekordne 4.684 rakete, što nije zapamćeno u istoriji. Potrošeno je za 1.395 raketa više nego što je bila ukupna potrošnja u 2015. godini. Samo za poslednja tri uzastopna dana ispaljeno je 2759 raketa, što do sada nije zabeleženo. Na dan 10. juna ispaljeno je preko 1200 protivgradnih raketa sa 284 protivgradne stanice, što je rekordna količina raketa ispaljenih u jednom danu. Vrednost do sada ispaljenih raketa, za jedan mesec i 25 dana ovogodišnje protivgradne sezone, je 1,5 miliona evra - navedeno je u saopštenju.

1 / 4 Foto: printscreenMIROSLAV MITA GEMOVIĆ / FACEBOOK

Dodaje se da su štete od grada minimalne u odnosu na poljoprivredne površine zahvaćene jezgrima kumulonimbusnih oblaka, koje su bile realno ugrožene od grada.

I danas pljuskovi

Kada je reč o prognozi za danas, u Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično sa kišom ili pljuskovima sa grmljavinom. Do 17. juna očekuje se promenljivo oblačno, toplo i nestabilno sa čestom pojavom kiše, lokalnih pljuskova i grmljavine. Samo će za dane vikenda u većini mesta preovlađivati sunčano uz pojavu kratkotrajnih pljuskova sa grmljavinom posle podne i uveče.

U nekim delovima Beograda kiša i grad uveliko padaju.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja