LAKŠE DO PRVOG STANA: Učešće za kredit smanjeno na 10 odsto
Foto: Shutterstock

odluka NBS: PRISTUPAČNIJI ZAJAM ZA NEKRETNINE

LAKŠE DO PRVOG STANA: Učešće za kredit smanjeno na 10 odsto

Društvo -

Limit: Banke će ubuduće moći da klijentima koji dosad nisu imali svoj krov nad glavom odobre zajam i do 90 odsto vrednosti nekretnine pod hipotekom, dok je dosad taj iznos bio 80 odsto

Građani koji planiraju da pomoću stambenog kredita kupe svoju prvu nekretninu ubuduće će moći to da urade uz učešće od svega 10 odsto ukupnog iznosa kredita, umesto dosadašnjeg minimuma od 20 odsto.

Ovo proizilazi iz odluke Narodne banke Srbije (NBS) donete na sednici Izvršnog odbora NBS 11. juna, koja glasi da banke ubuduće mogu klijentima koji dosad nisu u vlasništvu imali nekretninu da odobravaju kredite u maksimalnom iznosu od 90 odsto od vrednosti nekretnine koja je stavljena pod hipoteku.

foto: Beta Miloš Miškov

- Relaksacijom propisanog limita NBS nastoji da sa stanovišta svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve stambene nepokretnosti na kredit. Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita - rekla je Jorgovanka Tabaković, guvernerka NBS.

Međutim, u NBS su naglasili i da „banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće“.

Hasan Hanić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, rekao je za Kurir da će ova odluka pomoći mnogim građanima da postanu vlasnici nekretnine.

- Malo je građana koji mogu da obezbede učešće koje iznosi četvrtinu ili petinu cene stana, pa ova odluka ima socijalnu dimenziju. S druge strane, banke će povećati prodaju kredita i kreditnu aktivnost, a to će biti i dodatni podsticaj za građevinski sektor, koji deluje razvojno i na privredu - istakao je Hanić.

On dodaje i da će ovo stimulisati konkurenciju na tržištu i da će banke, u međusobnoj utakmici za što veću prodaju, klijentima odobravati učešće od 10 odsto.

- S obzirom na to da se radi o dugoročnim kreditima, ukupna razlika u visini kredita će biti neznatna s manjim učešćem - ocenio je Hanić.

S druge strane, Dejan Gavrilović, predsednik Organizacije potrošača Efektiva, naglasio je za Kurir da odluka NBS nije obavezujuća za banke.

- Bankama je i dalje ostavljena mogućnost da traže i veće učešće. Neke od njih su već procenile da će cene na tržištu nekretnina da padaju, pa su podigle učešće na 30 odsto - rekao je Gavrilović.

Goran Vesić

NEUTRALIŠEMO NEGATIVNE EFEKTE PANDEMIJE

foto: Kurir

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, rekao je da smanjenje obaveznog učešća predstavlja jedan od predloga u okviru zajedničke inicijative Grada i PKS, koju je Vlada Srbije podržala, kako bi se omogućilo da banke stambene kredite građanima daju pod povoljnijim uslovima. - Na ovaj način građani će rešavati stambeno pitanje na prihvatljiviji način. Istovremeno, uticaće se na dalji rast u oblasti stanogradnje, što bi trebalo da doprinese bržem oporavku građevinske industrije i neutralisanju negativnih efekata pandemije - istakao je Vesić.

Privredna komora Srbije

PODSTICAJ I GRAĐEVINARSTVU

Privredna komora Srbije ocenila je da će ova odluka NBS podstaći razvoj građevinske industrije, posebno u oblasti stambene novogradnje.

- Građevinska industrija, kao i industrija građevinskog materijala dobiće dodatni zamajac za povećanje obima radova i usluga, a tržište će unaprediti tražnju - rekla je Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije. Rast stanogradnje, prema njenim rečima, doprineće bržem oporavku građevinske industrije od posledica pandemije.

Kurir.rs/ Ružica Kantar Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track