KORONAVIRUS SLABI, ALI JE JOŠ OPASAN ZA POJEDINE GRAĐANE: Stručnjaci utvrdili vezu između virusa i štetnih navika
Foto: Shutterstock, Ana Paunković, Zorana Jevtić, Tamara Trajković, Covid19.rs

KORONAVIRUS SLABI, ALI JE JOŠ OPASAN ZA POJEDINE GRAĐANE: Stručnjaci utvrdili vezu između virusa i štetnih navika

Društvo -

Naučnici iz Kine, Južne Koreje i SAD ukazuje da su pušači u skoro dvostruko većem riziku da dobiju težak oblik kovida

Pušači su u opasnosti od koronavirusa, ukratko bi moglo da glasi globalno upozorenje stručnjaka, ali i naših pulmologa.

Svi smo se opustili posle ukidanja vanrednog stanja, ne nosimo više maske i ne držimo distancu, ali virus je još među nama, a Beograd je novo žarište pošto je 75 odsto novozaraženih u prestonici.

Mnogi od nas su pušači i u velikom riziku od težih formi bolesti, na šta upozoravaju nedavne studije iz Kine, Južne Koreje i SAD, koje kažu da su pušači i bivši pušači, uključujući korisnike e-cigareta, u dvostruko većem riziku da dobiju težak oblik kovida od nepušača, objavio je Univerzitet Kalifornije u San Francisku.

foto: Profimedia

- Pušenje je povezano sa znatno većim rizikom od napredovanja infekcije - izjavio je profesor medicine Stenton Glanc, a preneo CNN. Radovi objavljeni u Kini, Južnoj Koreji i SAD pokazuju da je oko 30 odsto pacijenata, koji su bili pušači, razvilo teže oblike bolesti, u poređenju sa 17,6 odsto nepušača.

Prim. dr Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog, kaže za Kurir da je sve to tačno i ne samo kada je kovid u pitanju već i za druge plućne bolesti. - Pušenje slabi lokalnu imunološku odbranu respiratornog sistema. To znači da su odbrambeni mehanizmi, mi ih zovemo treplje, koje imaju ulogu da prirodno izbacuju čestice iz pluća, vrlo usporeni ili uništeni, što virusu otvara put do pluća - objašnjava sagovornica Kurira.

foto: Beta/Medija centar/Ana Dokučević

Prema njenim rečima, kad je virus već u plućima, a pušenje utiče loše na stvaranje prirodne sluzi surpakfanta, onda se u tim organima pojavljuje gusta lepljiva sluz koja onemogućava rad tih organa.

Ovo sve je opomena za dalje, bez obzira na to što veliki broj zaraženih u ovom trenutku nema teške simptome kovida, što potvrđuje Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog, i dodaje da je "velika većina novozaraženih iz Beograda i da su epidemiološka istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru, na proslavama, gde su bila veća okupljanja". Ona je istakla da više od 75 odsto svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom infekcije i da ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani i da se za njima nije tragalo.

Zlatibor Lončar: Situacija pod kontrolom

foto: Tanjug Printscreen

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je situacija u Srbiji pod kontrolom, ali da ne sme biti opuštanja kada je koronavirus u pitanju. - Možemo bezbedno da živimo samo ako poštujemo pravila - peremo ruke, držimo odstojanje, nosimo maske u zatvorenom. Situacija je pod kontrolom, radimo nadzor, pratimo i ljude koji su oboleli, njihove kontakte, masovno testiramo. O onima koji su pozitivni brinemo u bolnicama, dobijaju adekvatnu terapiju - rekao je Lončar.

Kurir.rs/Radmila Briza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track