Najnovije vesti

BEZOBRAZLUK HRVATA! ZAGREBAČKA BANKA TRAŽI 102.000 EVRA: Otimaju firme pa naplaćuju troškove suđenja u Srbiji!
Foto: Profimedia

BEZOBRAZLUK HRVATA! ZAGREBAČKA BANKA TRAŽI 102.000 EVRA: Otimaju firme pa naplaćuju troškove suđenja u Srbiji!

Društvo

Hrvati ne samo da ne vraćaju oteta srpska preduzeća već pokušavaju da u Srbiji naplate troškove na osnovu presuda njihovih sudova u kojima su odbijeni zahtevi za povraćaj imovine.

Eventualnom odlukom naših sudova da im se isplate ovi troškovi omogućava se priznanje hrvatske presude i time legalizuje i priznaje otimačina koju već 15 godina sprovode sudovi u Hrvatskoj protiv interesa Srbije i naših firmi, kažu sagovornici Kurira upućeni u ove slučajeve.

Privredni apelacioni sud u Beogradu (PAS) uskoro treba da donese konačnu odluku o zahtevu Zagrebačke banke da joj Srbija isplati 102.000 evra u sporu sa Privrednom bankom u Zagrebu, iako je Privredni sud u Beogradu već dva puta dosudio da je takav zahtev neosnovan i u suprotnosti sa zakonima i Ustavom Srbije. U ovom slučaju, Jugobanka je tražila povraćaj imovine od Zagrebačke banke, koja od 1992. upravlja njenom imovinom u ovoj zemlji, ali je odbijena i sada Hrvati traže novac od Srbije.

Advokatica Milica Nicović, ekspert za ovu oblast prava, upozorava da bi sve moglo da ima nesagledive posledice.

- Ovo je pravni presedan koji ruši sve fundamente i aksiome pravne sigurnosti jedne države. Indirektno, budžet Srbije mogao bi da pretrpi štetu koja se meri u milionima evra - kaže Nicovićeva, ističući da iza svega stoje eksponenti „duboke države“ u srpskom pravosuđu.

Ivan Simić, pravni savetnik Jugobanke, kaže za Kurir „da ne želi da veruje da u priče da postoje toliko jaki hrvatski lobisti koji mogu da utiču na odluke našeg pravosuđa“:

- U ovom slučaju presuda će imati veliki uticaj na sledećih 180 hrvatskih zahteva. Ako PAS presudi u korist Zagrebačke banke, direktno će se suprotstaviti pravnom poretku Srbije i priznati da je hrvatski iznad njega.

(Kurir.rs / R. N. / Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...