SREĆAN OBRT U SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Savićima vraćaju oduzetu ćerkicu
Foto: Marina Lopičić

DOBRA VEST!

SREĆAN OBRT U SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SRBIJU: Savićima vraćaju oduzetu ćerkicu

Društvo -

Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević očekuje da devojčica (3) bude predata porodici na usvajanje već ove nedelje. Formirana tročlana komisija koja opet odlučuje o slučaju

Bračnom paru Borisavu (48) i Biljani Savić (52) iz Beograda uskoro će biti vraćena usvojena trogodišnja devojčica, koja im je oduzeta zbog proceduralnih propusta u radu Centra za socijalni rad Subotica.

Odlukom ministra za rad i socijalna pitanja Zorana Đorđevića ovaj slučaj je sada iz pokrajinske nadležnosti prešao u nadležnost resornog ministarstva, a formirana je i tročlana komisija koja će ponovo odlučivati o slučaju. Đorđević je juče nakon sastanka sa Savićima izjavio da se nada pozitivnom ishodu, kao i da će učiniti sve da se dete što pre vrati roditeljima.

U skladu sa zakonom

- Razgovarao sam sa stručnim ljudima iz ministarstva koji su pregledali dosije iz Subotice, postoje propusti u radu. Da ne prejudiciramo konačnu odluku, komisija će još jednom da pregleda sva dokumenta, dostaviće meni te propuste s planom kako da izađemo iz problema. Nadam se da ćemo vrlo brzo doneti odluku da se dete vrati onima kojima je oduzeto - rekao je ministar.

On je dodao da će sve biti urađeno u skladu sa zakonom i u interesu deteta:

- Nadamo se da će već u toku ove nedelje, možda i za dan-dva, da se isprave greške i da dete bude predato na usvajanje Savićima. Ja ću kao ministar sve da učinim da dete bude kod roditelja što pre, a da oni koji su napravili greške budu kažnjeni. Dete ne sme da bude talac birokratije.

Usvojitelj Borisav Savić rekao je da su im radnici socijalne službe zbog svojih grešaka u poslednjih nedelju dana napravili pakao od života.

Interes ćerke u fokusu

- Ceo fokus je da ćerkicu vratimo u njen dom. Zahvaljujem svima koji nam daju nesebičnu podršku, a to što sam izašao u medije je ubrzalo proces. Voleli bismo da se fokusiramo na interese ćerke i da radimo na tome da nijedno dete ne bude bez roditeljskog staranja - kazao je Savić.

Da podsetimo, Savićima je dete dato na prilagođavanje u oktobru prošle godine, dok su polovinom maja dobili i rešenje o usvojenju. Nakon osam meseci koje je devojčica provela s njima, prošlog ponedeljka su im iz Centra za socijalni rad u Subotici iznenada javili da narednog dana moraju da vrate dete zbog proceduralne greške.

Naime, niko nije uočio da je majka starija od devojčice više od 45 godina, dok procedura nalaže da najveća razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika sme da bude 45 godina.

Podrška

UZ RODITELJE PREMIJERKA I PAŠALIĆ

Od početka slučaja Savići su dobili veliku podršku javnosti, a pomoć im je ponudila i premijerka Ana Brnabić, dok je zaštitnik građana Zoran Pašalić zbog sumnje da je povređeno pravo deteta u postupku usvojenja pokrenuo postupak nadzora nad radom Centra za socijalni rad u Subotici i pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku. Zbog niza propusta u petak je smenjena direktorka Centra za socijalni rad Subotica Miroslava Bogavac.

(Kurir.rs / Jelena Pronić / Foto:Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track