GRČKA DEFINITIVNO NE OTVARA GRANICE: Ako želite na letovanje, moraćete da se strpite do 1. jula
Ilustracija, Foto: EPA/DIMITRIS TOSIDIS

odlučeno

GRČKA DEFINITIVNO NE OTVARA GRANICE: Ako želite na letovanje, moraćete da se strpite do 1. jula

Društvo -

Kolona dugačka 20 kilometara automobila sa srpskim tablicama čekala je ceo dan na bugarsko-grčkoj granici. Oko podneva je javljeno da granica, izgleda, neće biti otvorena

- Grčka mora da prati preporuke EU o otvaranju granica sa trećim zemljama, To se, takođe, odnosi na putnike iz Srbije. Ovi turisti će moći da uđu u zemlje EU od 1. jula - glasi saopštenje koje su danas kasno popodne dobile srpske turističke agencije.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da se oko 1.400 putnika iz Srbije danas spremalo da krene put Grčke ali da je sinoć Vlada Grčke odlučila da se mera zabrane ulaska zbog epidemije korona virusa za gradjane Srbije produži do 30.juna.Seničić je za dnevnik TV N1 izjavio da je odluka o produženju zabrane ulaska za građane Srbije distribuirana tek jutros, i da na graničnim prelazima niko do podneva nije ni znao za nju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

- Tako se desilo da su pojedini turisti iz Srbije prešli granicu, bar takve informacije imamo. Sa njima neće biti problema za povratak, kazao je Seničić.

Seničić je rekao i da je direktorka Turističke organizacije Grčke prenela da je od ministra turizma te zemlje dobila informaciju da je odluka u vezi sa regulativima Evropske unije.

- Načuo sam da je zatvoren i prelaz sa Bugarskom od pre sat ili dva, rekao je Seničić i ocenio da očigledno Brisel insistira da sve zemlje koje nisu članice EU ostanu i van sistema Unije.

Kad je reč o uplaćenim aranžmanima, Seničić kaže da najveći broj putnika koji su danas trebali da putuju jesu oni koji su menjali termine i sa potvrdama ugovorili nova, "zamenska putovanja".

"Oni će te potvrde dobiti nazad i moći će opet da biraju. Sa druge strane, između pet i deset odsto 'novih' putnika je od ukidanja vanrednog stanja uplatilo aranžmane i oni će dobiti novac nazad. To je oko stotinak ljudi", rekao je Seničić.

Dačić: Očito je došlo do nesaglasja u grčkim institucijama, čekamo odgovor

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je današnje nedozvoljavanje građanima Srbije da udju u Grčku posledica nesaglasja u institucijama te zemlje i da Beograd očekuje razjašnjenje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Marina Lopičić

"Srbija je dobila obećanje grčkih vlasti da će granice za naše turiste biti otvorene od 15 juna. Očito je došlo do nesaglasja u grčkim institucijama. Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke naložilo je zatvaranje granica, a tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova je imalo sasvim drugu preporuku za turiste iz Srbije", rekao je Dačić za Blic.

Dačić je naveo da njegovo ministarstvo "trenutno radi na tome" i dodao da je uputilo "zvaničan upit grčkim vlastima o uslovima za prelazak granice za srpske državljane".

Šef srpske diplomatije je potvrdio da je granica Grčke otvorena samo za državljane EU i Šengena.

"Činjenica je da su državnim vlastima Srbije premijer i ministar spoljnih poslova Grčke obećali sasvim drugačiji odnos prema našim državljanima. Insistirali smo na zvaničnom odgovoru što pre jer ne samo što imamo naše ljude na granici već i zbog onih koji nameravaju da krenu na put", dodao je Dačić.

(Kurir.rs/Beta/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track