ČEKA SE ZVANIČNI DOKUMENT! Kako je trenutno na granici sa Grčkom: Upitnik i nasumično testiranje na putu do mora
Foto: Shutterstock

more u doba korone

ČEKA SE ZVANIČNI DOKUMENT! Kako je trenutno na granici sa Grčkom: Upitnik i nasumično testiranje na putu do mora

Društvo -

Prva grupa srpskih turista ušla je u Grčku pošto je kasno sinoć Vlada te zemlje dozvolila prelazak bugarsko grčke granice za državljane Srbije. Danas se očekuje i konačna odluka o daljem ulasku naših građana u Grčku preko Bugarske. Tokom večeri ili sutra put Grčke krenuće i autobusi kojima je juče bio otkazan polazak.

Vlada Grčke donela je odluku kasno sinoć da dozvoli prelazak bugarsko-grčke granice za državljane Srbije, potvrdio je za RTS ministar inostranih poslova Ivica Dačić.

Dačić je rekao da se danas očekuje i konačna odluka o daljem ulasku državljana Srbije u Grčku.

Ta odluka se za sada odnosi samo na granicu sa Bugarskom, ali ne i sa Severnom Makedonijom.

Direktor Asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da se danas do podne očekuje zvaničan dokument iz Grčke o protokolima ulaska i boravka u Grčkoj kako bi se izbegle neprijatnosti jer se sada "situacija menja iz sata u sat".

Seničić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da se turističke agencije nalaze u izuzetno teškoj situaciji zbog okolnosti i otkaza prouzrokovanih pandemijom korona virusa, ali je najavio da neće biti velikih izmena i penala i zahvalio putnicima dna strpljenju.

"Ponuda za zamenska putovanja i dalje važe za aranžmane uplaćene do 15. marta, oko 90 odsto putbnika prihvata zamenske vaučere", rekao je Seničić, navodeći da je "nešto malo putnika" uplatilo aranžamane nakon 6. maja kada je ukinuto vanredno stanje.

Srpski turisti neometano prolaze

Prva grupa srpskih turista ušla je u Grčku pošto je kasno sinoć Vlada te zemlje dozvolila prelazak bugarsko grčke granice za državljane Srbije.

Nekoliko minuta pre 23.00 sinoć Grčka je dozvolila prolaz srpskim turistima, tako da su oni svoj put nastavili bez problema.

Sada je, kako kaže, prolazak srpskih turista preko graničnog prelaza neometan iako grčki graničari još uvek nisu dobili zvaničan dopis da je prethodna odluka suspendovana.

Očekuje se da zvanična odluka stigne tokom prepodneva.

Na grčko-bugarskoj granici trenutno je desetak automobila sa srpskim tablicama koji čekaju prelaz.

Na ulasku u Bugarsku popunjava se upitnik

Da bi turisti stigli na grčko-bugarsku granicu, moraju prvo da prođu srpsko-bugarski granični prelaz Gradina–Kalotina.

Na tom prelazu trenutno nema gužve.

Kada pređu Gradinu, državljani koji žele da uđu u Bugarsku moraju da popune upitnik u kome navode puno ime i prezime i mesto gde putuju. Informacije se ostavljaju vlastima kako bi se sa putnicima lakše stupilo u kontakt ukoliko bude potrebno.

Dodaje se i da će putnici nasumice biti testirani na virus kovid-19, a ukoliko se ispostavi da je putnik zaražen biće upućen u 14-dnevni karantin.

Zbog potpuno konfuzne situacije juče, noćas se preko Gradine oko 20 vozila sa srpskim tablicama vratilo u zemlju.

kurir.rs, rts

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja