DANAS POČINJE POLAGANJE MALE MATURE: Osmaci polažu test iz maternjeg jezika, a evo šta moraju poneti
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

radiće od 9 do 11 sati

DANAS POČINJE POLAGANJE MALE MATURE: Osmaci polažu test iz maternjeg jezika, a evo šta moraju poneti

Društvo -

Učenici osmog razreda danas počinju s polaganjem male mature, a prvi test će biti iz srpskog odnosno maternjeg jezika.

Sutra se polaže završni test iz matematike, a u petak kombinovani test iz istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika đaci će raditi od 9 do 11 sati.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkoh razvoja saopštilo je juče da na ispit iz srpskog jezika učenici treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i nalepnicu sa identifikacionim brojem učenika, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu.

Takođe, preporučuje se da učenici odgovore prvo pišu grafitnom olovkom, što nije obavezno, a tek na kraju plavom hemijskom olovkom. Odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom, neće se priznavati pri bodovanju.

U učionicama će dežurati po dva nastavnika, a svi učenici biće raspoređeni do 8.30 sati u učionice u kojima polažu. Preporučuje se da učenici nose zaštitne maske, dok su nastavnici u obavezi da ih nose.

U jednoj učionici biće najviše devet učenika, koji će biti raspoređeni na propisanoj udaljenosti na osnovu preporuka epidemiološke službe.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za ispit.

Pre početka vremena za rad učenik unosi identifikacione podatke na dva mesta na omotnici testa, odnosno u identifikacioni obrazac (primerak za školu i primerak za učenika).

Na svakom pojedinačnom testu učenik rešava 20 zadataka.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track