MINISTAR ŠARČEVIĆ: Srbija među najuspešnijima u Evropi u digitalizaciji
Foto: Beta/ Vlada Srbije

U POSETI PROKUPLJU

MINISTAR ŠARČEVIĆ: Srbija među najuspešnijima u Evropi u digitalizaciji

Društvo -

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas Srednju poljoprivrednu školu "Radoš Jovanović Selja" u Prokuplju, gde je održao sastanak sa aktivom direktora.

U razgovoru sa direktorima škola ministar je istakao da Srbija postaje jedna od uspešnijih zemalja u Evropi, kada je reč o digitalizaciji, saopštenoje iz tog Ministarstva.

On je ocenio da je to dobar pravac i podsetio da je javnosti pre nekoliko dana predstavljen i Centar za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju, što će biti veoma značajno za podizanje kvaliteta nastave.

"Cilj je da nove tehnologije i veštačka inteligencija što bolje primene u nastavi. Radimo i na tome da srednje obrazovanje bude obavezno, što je i predviđeno okvirom Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine", izjavio je ministar.

On je rekao da su u fokusu i celoživotno učenje. Prema njegovim rečima, u tom kontekstu značajno je i dualno obrazovanje koje je vrlo fleksibilno, ali su , kako je istakao "deci potrebne visoke kompetencije koje pažljivo treba razvijati".

Ministar je naglasio da je važno školovati kadar u oblasti zdravstva i poljoprivrede. Kao primer je naveo smer tehničar prehrane, jer kako je rekao "hrana je budućnost" .

On je istakao da direktori treba da osmišljavaju i predlažu novine u obrazovanju, da škole osnuju đačke zadruge, ali i da se sve škole uključe u jednosmenski rad i da se više pažnje posvećuje nadarenoj deci.

"Razvijajte sve segmente obrazovanja. Kroz stipendije i domove decu stimulišete da se opredele za deficitarna zanimanja", rekao je ministar Šarčević prilikom posete Poljoprivrednoj školi.

Ta škola dobila je donacije iz EU i Japana za potrebnu opremu, a izvršena je sanacija krova, zamenjena stolarija i sređen sportski teren.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track