Najnovije vesti

UPRKOS OGRANIČENJIMA ZBOG KORONE: Tužilaštvo traži raspravu o žalbama na presudu Mladiću do kraja jula
Foto: Profimedia

PREKO VIDEO VEZE

UPRKOS OGRANIČENJIMA ZBOG KORONE: Tužilaštvo traži raspravu o žalbama na presudu Mladiću do kraja jula

Društvo

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu zatražilo je danas od apelacionog veća da raspravu o žalbama na prvostepenu presudu generalu Ratku Mladiću zakaže za kraj jula.

U hitnom podnesku, tužioci traže da rasprava o žalbama bude održana u sedmici koja počinje 20. jula i da u njoj sam Mladić i svi koji ne mogu da dođu u Hag - bilo da su sudije, tužioci ili branioci - učestvuju preko video veze.

"Apelaciono veće ne može odlagati raspravu do kraja pandemije korona virusa zato što Mladić ima poznate rizične faktore od COVID-19 infekcije", piše, pored ostalog, u podnesku Tužilaštva.

Mladićeva odbrana ranije se već usprotivila održavanju rasprave preko video veze, naglašavajući da se general ne odriče svog prava da procesu prisustvuje u sudnici.

Bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (78), Haški tribunal je 2017. nepravosnažno osudio na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Prvostepenom presudom, Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Na tu presudu žalbe su uložili i branioci i tužioci.

Zbog Mladićeve operacije i ograničenja usled pandemije korona virusa, haški sud je dva puta odložio raspravu, prvi put u martu, a drugi put u junu.

U junu je rasprava odložena i zato što četiri sudije apelacionog veća iz Afrike nisu mogla da dodju u Holandiju zbog ograničenja u avio saobraćaju.

U danas objavljenom zahtevu, Tužilaštvo traži da se rasprava održi, usprkos tome što su ograničenja zbog korona virusa i dalje na snazi.

Tužioci tvrde da je rasprava potpuno ili delimično preko video veze "moguća i u skladu sa pravom na fer suđenje".

"Mladićevo učešće u raspravi o žalbama preko tehnoloških sredstava najbolji je način da se zaštiti njegovo pravo na brzo i pravično sudjenje", tvrdi Tužilaštvo.

General Mladić je ranije već odbio da se odrekne prava da prisustvuje raspravi u sudnici, kao i da se sa braniocima konsultuje preko telefona.

Ograničenja kretanja, koja je zbog pripadnosti bolesnog Mladića grupi pod posebnim rizikom od korona virusa nametnula uprava pritvora u Sheveningenu, ne dozvoljavaju da Mladić bude prebačen u sudnicu.

"Bez obzira na pandemiju, Mehanizam (pravni naslednik Haškog tribunala), ima obavezu da osigura brzi proces. Rasprava o žalbama ne može biti odlagana do kraja pandemije. Nasuprot tome, mora biti uskoro održana, dok je zdravstvena situacija u Holandiji relativno stabilna", naglašava Tužilaštvo.

Po tužiocima, rasprava posredstvom video veze bila bi u skladu sa pravilima suda, a primenjuju je i drugi medjunarodni organi i sudovi, kao i nacionalni sudovi.

Tužilaštvo tumači i da Mladićevo pravo da fizički bude u sudnici i konsultuje se sa advokatima u neposrednom susretu nije neograničeno i da, s obzirom da on pripada rizičnoj grupi, njegova prava neće biti povredjena ukoliko u raspravi i konsultacijama učestvuje preko video veze ili telefona.

Tužioci predlažu i niz preventivnih mera u samoj sudnici čijom bi primenom rasprava bila omogućena.

O zahtevu Tužilaštvo izjasniće se Mladićeva odbrana, a potom će apelaciono veće doneti svoju odluku.

Rasprava o žalbama na prvostepenu presudu Mladiću, kojom će proces praktično biti okončan, prvobitno je bila zakazana za 17. i 18. mart, ali je odložena zbog operacije kojoj je Mladić bio podvrgnut 28. marta.

Od drugog termina za raspravu, 16. i 17. juna, veće je odustalo zato što četiri njegova člana nisu imala letove iz Afrike za Holandiju.

Odbrana je odlaganja tražila tvrdeći da se zdravstveno stanje generala Mladića pogoršalo i da pre bi pre rasprave trebalo utvrditi da li je on sposoban da učestvuje u procesu.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...