U SRBIJU STIŽE 6.000 KARDIOLOGA: Srčana slabost ubija mlade ljude
Foto: Shutterstock

najveći zdravstveni problem u svetu i srbiji

U SRBIJU STIŽE 6.000 KARDIOLOGA: Srčana slabost ubija mlade ljude

Društvo -

Čak 20 odsto ljudi starijih od 40 godina će u toku života oboleti od srčane insuficijencije, a samo polovina obolelih doživi pet godina od postavljanja dijagnoze, podaci su Evropskog udruženja za srčanu insuficijenciju

Srčana slabosti jedan je od najvećih svetskih zdravstvenih problema. Od nje boluje oko 60 miliona ljudi, a bolest ima visoku stopu smrtnosti. Uz to, pacijenti su vrlo često hospitalizovani.

Ovi dramatični podaci su bili dovoljni da se u Beogradu ponovo organizuje veliki kongres kardiologa i kardiohirurga, čak 6.000 stručnjaka planira svoje učesšće, 2023. godine, navode u tom Evropskom udruženju, koje broji 10.000 članova, a čiji je presednik naš čuveni akademik profesor dr Petar M. Seferović.

Taj lekar je vodeći evropski stručnjak na polju srčane insuficijencije, koji je sproveo više inovativnih naučnih i organizacionih projektata iz ove oblasti u Evropskom Kardiološkom udruženju.

Prema istim informacijama, vest da je Beograd jednoglasno izabran za domaćina Evropskog kongresa za srčanu slabost 2023. godine odjeknula je svuda u Evropi, jer je naša prestonica već bila domaćin istog skupa pre osam godina, kada se okupilo preko 3.500 učesnika.

Kurir.rs/R.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track