Najnovije vesti

UKOLIKO OSETITE SIMPTOME, PRAVAC U KOVID AMBULANTU! Ne morate da zakazujete, a ovo je njihovo RADNO VREME
Foto: Zorana Jevtić

Rezultati testa gotovi za sat vremena

UKOLIKO OSETITE SIMPTOME, PRAVAC U KOVID AMBULANTU! Ne morate da zakazujete, a ovo je njihovo RADNO VREME

Društvo

U trijažnoj ambulanti Infektivne klinike ovih dana bile su velike gužve, jer je povećan broj zaraženih virusom korona, ali se javljaju i pacijenti sa simptomima koji ne odgovaraju kovidu.

Zato iz Ministarstva zdravlja apeluju na građane koji imaju simptome respiratornih infekcija, povišenu temperaturu, bol u grlu, kašalj, ili kovid oboljenje - da se prvo jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja gde će biti pregledani.

"U kovid ambulanti biće im urađena dijagnostika - pregled, rendgen pluća, laboratorijska analiza i brzi test ukoliko ima potrebe", kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Aleksandar Stefoski.

Lekari iz kovid ambulante, ukoliko je potrebno dalje lečenje, upućuju pacijente u Kliniku za infektivne i tropske bolesti ili KBC Bežanijska kosa.

foto: Printscreen

Radno vreme

U kovid ambulantama nema zakazivanja, a njihovo radno vreme je kao i radno vreme doma zdravlja - od 7 do 20 sati radnim danom i od 8 do 18 časova vikendom.

"Nema potrebe za zakazivanjem, kada osetite simptome javite se u kovid ambulantu i tu ćete dobiti uslugu", naglasio je Stefoski.

U domu zdravlja Vračar gužvi nema.

Direktor DZ dr Miroslav Dmitrović kaže da u poslednje dve nedelje u kovid ambulanti u proseku dnevno pregledaju 40-50 pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija.

"Nema gužve, jer dva doktora rade u smeni. Može da se desi, ukoliko više pacijenata dođe ođednom pošto ne zakazujemo, da moraju da sačekaju pola sata", rekao je on.

Rezultati testa za sat vremena

Kaže da se u kovid ambulanti obavi kompletna trijaža pacijenata, da se prvo radi fizički pregled bolesnika , zatim se uradi laboratorija, obavi rentgenski snimak pluća, a ako ima potrebe urade se i brzi serološki test, a pacijenti rezultate dobiju za sat vremena.

"Svi pacijenti se primaju kao hitni pacijenti i nema zakazivanja, važno je samo da dođu u kovid ambulantu svog matičnog doma zdravlja", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...