KURIR NA TESTIRANJU NAJSAVREMENIJEG APARATA SUPERKAMERA otkriva kancer za 5 minuta
Foto: Tamara Trajković

Moćno

KURIR NA TESTIRANJU NAJSAVREMENIJEG APARATA SUPERKAMERA otkriva kancer za 5 minuta

Društvo -

Vidi sve Uz duplo manje zračenja od starijih uređaja gama kamera u ranoj fazi detektuje i Parkinsonovu bolest, demenciju, epilepsiju

Savremena gama kamera pomoću koje za kratko vreme i sa duplo manjom dozom zračenja može da se u ranoj fazi precizno otkriju onkološka oboljenja, Parkinskonova i Alchajmerova bolest, demencija, epilepsija, ali i bolesti srca, počinje s radom u Kliničkom centru Srbije.

Efikasnije

Direktorka Centra za nuklearnu medicinu prof. dr Vera Artiko kaže za Kurir da će ova kamera, instalirana u novoizgrađenom delu centra, omogućiti najbolju dijagnostiku u onkologiji, kardiologiji, endokrinologiji, a naročito u situacijama kada se dugo luta s dijagnozom.

- Nuklearna medicina je zasnovana na tome da se pacijentu daje određena doza radioaktivne supstance, odnosno radiofarmaka, koja se preuzima od organa koje želimo da ispitamo. Uređaji u nuklearnoj medicini, kao što je gama kamera, služe da registruju distribuciju radioaktivne supstance u telu. Možemo na osnovu toga čak i da vidimo kolika je aktivnost tumora i da li se smanjuje nakon terapije - kaže dr Artiko za Kurir.

Prof dr Dragana Šobić Šaranović objašnjava da sa novom gama kamerom imaju mogućnost da mnogo efikasnije, dva puta brže i sa duplo manjom dozom zračenja od starijih uređaja i za pacijente i za medicinsko osoblje, ispitaju veći broj kardioloških bolesnika.

- Ako je do sada snimanje trajalo 10-15 minuta, sad će biti pet do sedam minuta. S ovom metodom se procenjuje kakva je prokrvljenost srčanog mišića kod bolesnika koji imaju oboljenja kao što je angina pektoris i kod onih koji su već preležali infarkt, što veoma utiče na odluku o terapiji. Veoma je važna i kvantifikacija, što znači da sad možemo tačno izračunati procentualno koliko promena zahvata u srčanom mišiću - kaže dr Šobić.

foto: Tamara Trajković

Rano otkrivanje

Specijalista neurologije Leposava Brajković objašnjava da je posebno mesto ovih metoda u dijagnostici neurodegenerativnih bolesti, naročito u ranim fazama bolesti, a kada CT i magnetna rezonanca ne mogu pokazati strukturne lezije i promene, ova kamera će to prikazati.

- Pomoći će u dijagnozi rane faze Alchajmerove bolesti i demencije, ali i Parkinsonove bolesti, a jasno je koliko je važno rano otkriti bolest zbog lečenja. Ovo je jedina metoda koja može pokazati Parkinsonovu bolest u ranoj fazi i mi smo jedini koji radimo tu studiju. Značajna je dijagnostika i u predhirurškoj evaluaciji epilepsije, koja ne može da se leči lekovima. Sada možemo videti epileptično žarište u moždanoj kori i u toku samog napada, što pre nije bilo moguće - kaže dr Brajković.

foto: Tamara Trajković

Mogućnosti Precizno utvrđuje maligne tumore

Prof. dr. Slobodanka Beatović kaže da se ovakve kamere najviše koriste u domenu onkologije, ali i u pedijatrijskoj dijagnostici, a da se sada, sa manjom radioktivnošću doza dobija mnogo bolja i preciznija slika. - Veliki broj malignih tumora se često širi u kosti i to su one metastaze. Ali postoji mogućnost da sličnu sliku daju i neka beningna oboljenja koštanog i mišićnog sistema, a dužni smo da detektujemo što pre da li su te promene beningne ili maligne. Ova kamera tu mnogo pomaže jer radi presek kroz telo, što će nam precizno odrediti da li je u pitanju benigna promena ili metastaza. U domenu pedijatrije sada najviše pratimo urođene anomalije kod dece, i to najčešće urološke, uz vrlo male doze zračenja - kaže dr Beatović.

JELENA PRONIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track