PROTIV KORONAVIRUSA MORAMO ZAJEDNO: Epidemiološka situacija sve gora, samo ove tri stvari nas spasavaju!
Foto: Profimedia

Budimo odgovorni

PROTIV KORONAVIRUSA MORAMO ZAJEDNO: Epidemiološka situacija sve gora, samo ove tri stvari nas spasavaju!

Društvo -

Epidemiološka situacija se pogoršala u Srbiji jer imamo nagli skok novootkrivenih slučajeva infekcije trenutno najopsnijeg virusa na planeti. Juče je u Srbiji bilo 193 potvrđena novootkrivena slučajeva na 8.495 testiranih građana i jedan smrtni slučaj

Sve srpske nadležne institucije, Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali i planetarni stručnjaci imaju isto mišljenje samo u jednom kada je virus korona u pitanju - moraju da se poštuju epidemiološke mere.

Pošto je evidentno da nam nije sasvim jasno šta one podrazumevaju Kurir još jednom donosi planetarne preporuke, ali i domaće obaveze, kako se zaraza ne bi širili među nama.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome OVDE

Kako možemo da se zarazimo?

Prema informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", možemo da se zarazimo dirекtnim коntакtоm sа zаrаžеnоm оsоbоm, ali i ako smo među ljidima u blisкоm коntакtu nа udаljеnоsti mаnjој оd dva metra. Takođe, prema podacima "Batuta" virus može da nas ugrozi i preko каpljicа iz disајnih оrgаnа које nаstајu pri кiјаnju, каšljаnju ili disаnju osobe koja je u kontaktu sa nama.

foto: EPA/ANTONIO BAT

Kada je reč o indirektnom prenošenju koronavirusa, kako navode iz te institucije, postoji mogućnost da se minficiramo i коntакtоm sа rаzličitim prеdmеtimа ili pоvršinаmа nа којimа virus mоžе dа prеživi, doduše, vеоmа кrаtак pеriоd.

"Оsоbа sе mоžе zаrаziti nоvim коrоnаvirusоm dоdirivаnjеm pоvršinа ili prеdmеtа svеžе коntаminirаnim sекrеtimа disајnih оrgаnа inficirаnе оsоbе, nа којimа sе nаlаzi virus, а pоtоm dоdirivаnjа ustа, nоsа, оčiјu", upozoravaju u "Batututu".

Dakle, ono što je zajedničko toj instituciji, SZO i svim planetarnim nadležnim institucijama je informacija da je, za sada, jedina zaštita lična odgvornost koja se sastoji od "svetog trojstva" - nošanja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, držanja distance i čestog pranja ruku.

U Srbiji su obavezne maske u gradskom i međugradskom prevozu, a preporučene u svim javnim zatvorenim prostorima - poštama, bankama, prodavnicama, tržnim centrima...

Maske preko usta i nosa

Zaštitne maske moraju da nam pokrivaju nos i usta. Nije dovoljno da je stavite samo preko usta, a da vam nos bude slobodan. Jer, kako upozoravaju svi epidemiolozi, infektolozi i pulmolozi, virus tada nalazi svoj put kroz sluzokožu nosa.

Kada skidate masku, bacite je u kantu za smeće, nikako na ulicu, i odmah operite ruke.

Kada je reč o udaljenosti od drugih osoba, ona mora da bude od 1,5 do dva metra.

foto: Kurir

Ne manje važno jeste često pranje ruku. Dovoljno je 20 sekundi da potrošite na to. Pustite toplu vodu, istrljate ruke dobro sapunom i isperite. Ako niste u mogućnosti da operete ruke, a bili ste u prevozu, dodirivali ste novac ili neke druge "prljave" stvari, diovoljno je da u torbi nosite neko od mnogobrojnih detinfekcionih sredstava i upotrebite ga. To će biti dovoljno dok ne nađete česmu i sapun.

Važno je da uopšte, ni u kom slučaju, ne dodirujete oči, usta i nos. Upravo su to putevi ulaska virusa u naš organizam.

I to je to.

Budimo odgovorni, poštujmo mere i sadašnja pošast, koja je ponovo podigla glavu u Srbiji, mogla bi da počne da slabi za 14 do 28 dana odgovornog ponašanja.

Zato, pamet u glavu.

Bolest

Novi simptomi

Na listi simptoma Centra za kontrolu i prevenciju bolesti našla su tri nova koja se dodaju na postojeću listu u slučaju infekcije kovidom-19.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su takozvani simptomi alergije - zapušen nos ili konstantno curenje iz nosa, mučnina i dijareja tri nova simptoma korone virusa.

Do sada simptomatika kovida-19 bila je u vezi sam povišenom temperaturom, infekcijom pluća, kratkim dahom, otežanim disanjem, bolom u mišićima, glavoboljom, ali i gubitkom čula ukusa i mirisa sa bolovima u grlu.

Razvijanje simptoma i klinička slika obolelih zavisi od prethodnog zdravstvenog stanja pacijenta. Hronični bolesnici, naročito oni koji imaju srčane probleme, dijabetes ili probleme sa plućima su rizičniji nego ostali.

Kurir.rs/Radmila Briza

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track