VIDOVDAN OBELEŽEN NA GAZIMESTANU: Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore
Foto: Nemanja Nikolić

631. godišnjica boja na kosovu

VIDOVDAN OBELEŽEN NA GAZIMESTANU: Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore

Društvo -

Na Gazimestanu se okupilo više od hiljadu građana koji su poslali poruku „Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore“

Više od hiljadu Srba iz svih krajeva Srbije okupilo se juče na Gazimestanu da obeleži Vidovdan i 631. godišnjicu boja na Kosovu.

foto: Nemanja Nikolić

Obeležavanje Vidovdana počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Gračanici, a nastavljeno je parastosom palim srpskim junacima na Gazimestanu. Ovogodišnji Vidovdan proslavljao se uz primenu mera u borbi protiv koronavirusa. Eparhija raško-prizrenska zamolila je vernike da izbegavaju transparente i političke simbole, kao i zastave. Međutim, okupljeni su i ove godine nosili barjake srednjovekovne Srbije i zastave s natpisom „Srpska Sparta“, pevale su se patriotske pesme, palile baklje i uzvikivale parole „Ne damo svetinje“.

foto: Nemanja Nikolić

Nećemo se dati

Na Gazimestanu je bio razvijen i veliki transparent na kojem je pisalo „Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore“.

- Nekada smo se borili ovde sa Turcima osvajačima, sada imamo jednu drugu borbu. Ima mnogo onih koji bi želeli da ne budemo na ovim prostorima, ali nećemo se dati, nećemo se predati i istrajaćemo, ne toliko svojim silama i snagom koliko božjom silom i našom verom - rekao je u svojoj besedi okupljenima vladika Teodosije.

Predsednik Aleksandar Vučić čestitao je građanima Vidovdan i poručio da je važno da, baš na taj datum, još jednom pokažemo koliko smo spremni da svoju zemlju sačuvamo, odbranimo od svakog zla i načinimo je velikom, poštovanom, i to na zemlji, a ne samo na nebu. On je naglasio da je Vidovdan jedan od onih praznika koje smo tokom istorije činili velikim i kada smo gubili i dobijali, i kada smo činili velike i časne stvari i, mnogo ređe, nečasne.

Sve u našim rukama

- Vidovdan je prerastao mit i postao istorija, naša istorija, teška i previše krvava. Ona koje danas nemamo razloga da se stidimo, naprotiv, ali još manje imamo pravo da koristimo Vidovdan kako bismo obmanjivali buduća pokoljenja - napisao je Vučić na Instagram nalogu Buducnostsrbijeav.

Predsednik je ukazao da ništa bolje i ništa više od Vidovdana ne pokazuje koliko je stvaranje istorije i budućnosti u našim rukama.

- Ubeđen da smo za to sposobni, verujući u Srbiju, u svakog čoveka i ženu u njoj, čestitam vam Vidovdan, naš najvažniji dan, dan koji će postojati dok je Srba i Srbije - napisao je Vučić.

Vidovdan je obeležen i u Kruševcu, a ceremoniju polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti kod Spomenika kosovskim junacima predvodio je ministar Zoran Đorđević.

TEROR POSLE PARASTOSA ROSU privela Srbe zbog zastave

l Pripadnici jedinice ROSU priveli su dvojicu mladića koji su nosili srpsku zastavu. Jedan od njih je ispričao da su ih policajci u autu tukli, a potom ih izbacili na putu Priština-Mitrovica, nedaleko od Gazimestana:

foto: EPA/ VALDRIN XHEMAJ

- Bila su dva policajca s nama u kolima pozadi. Kada smo se odvojili od mase, krenuli su da nas tuku po rebrima, glavi i leđima. Policajac koji je vozio udarao je mog druga laktom u glavu. Pustili su nas na magistralnom putu i nisu dozvolili da se vratimo na Gazimestan.

PRIŠTINA ČEKA DA SE OGLASI Hašim Tači (ne) odlazi

foto: Profimedia

l Kosovski predsednik Hašim Tači pet dana ćuti na „bombu“ iz Haga, odnosno optužnicu Specijalnog tužilaštva suda za ratne zločine OVK, koja mu na teret stavlja odgovornost za ubistvo više od 100 Srba, Roma, Albanaca... Njegova jedina reakcija na ozbiljnu optužnicu bila je postavljanje grba terorističke OVK na svoj Fejsbuk profil. Prištinski mediji spekulišu da bi Tači trebalo da se obrati javnosti i saopšti da li će ostati na predsedničkoj funkciji.

Ukoliko Tači podnese ostavku, bio bi to treći put da kosovske vlasti ostaju bez najviših zvaničnika zbog optužbi vezanih za ratne zločine.

(Kurir.rs / I. Kljajić - M. Petrović / Foto:Nemanja Nikolić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track