KO ĆE I KAKO KONTROLISATI   NOVE MERE I KAKVE KAZNE SLEDE! U narednih nekoliko dana život u Beogradu IZGLEDAĆE OVAKO
Foto: Tamara Trajković, Ana Paunković

mere stupaju na snagu od sutra u 6

KO ĆE I KAKO KONTROLISATI NOVE MERE I KAKVE KAZNE SLEDE! U narednih nekoliko dana život u Beogradu IZGLEDAĆE OVAKO

Društvo -

Ukoliko brojke ne budu bolje, za dva dana možda opet zaseda kovid štab, kada bi se uvele nove, rigoroznije mere.

Od sutra u 6 sati obavezne su maske u svakom zatvorenom prostoru u Beogradu, ne samo u prevozu, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, a kako saznajemo, građani koji ih ne budu imali kažnjavaće se samo na taj način što neće moći da borave u tom prostoru ako ih nemaju.

Naloženo kontrolisanje

Profesor dr Branislav Tidorović član Kriznog štaba precizirao je da je obavezno nošenje maski u Beogradu obavezno u klubovima, tržnim centrima, bankama, apotekama... i da je naloženo da se to mora strogo kontrolisati.

- U gradskom saobraćaju će kontrolisati oni sami, a banke i tržni centri imaju svoje obezbeđenje. Postoje službe koje već mogu to da kontrolišu ali će se verovatno u nekom momentu uključiti deo inspekcije i komunalne policije. Za sada to treba da rade zaposleni u tim prostorima, poput obezbeđenja. Građani se ne mogu drugačije kažnjavati osim da im se onemogući ulazak u prevoz ili u te objekte - kazao je prof, dr Tiodorović i dodao da dve trećine potvrđenih u poslednjih pet dana pripadaju Beograđanima.

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome klikom OVDE.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog i član Kriznog štaba, rekla je danas posle sednice Štaba kada je doneta obaveza nošenja maski da za sada nisu planirane bilo kakve sankcije, ali da se i kaznene mere mogu očekivati, ukoliko mere zaštite ne budu široko prihvaćene i poštovane.

- Još jednom apelujemo na striktno pridržavanje mera, pre svega nošenje maski u zatvorenim prostorima kao glavnu meru, jer koliko god da nije lagodno, time spasavamo život - poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je dodala da o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata odluka nije doneta, ali da stoji da mora da se ispoštuje mera da sve vreme u zatvorenom prostoru mora da se nosi maska.

(Kurir.rs/Telegraf)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track