UPOZORENJE DOKTORA STEVANOVIĆA O VIRUSU KORONA: Sada i mladi mogu teško da obole, nisu više stariji najugroženiji
Foto: Marina Lopičić

korona u srbiji

UPOZORENJE DOKTORA STEVANOVIĆA O VIRUSU KORONA: Sada i mladi mogu teško da obole, nisu više stariji najugroženiji

Društvo -

Kovid 19 nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnika, već i mladi mogu imati tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

On je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da je raste broj obolelih i da se promenila starosna struktura pacijenata, te da sada više obolevaju mlađi ljudi.

"Jedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica", rekao je Stevanović. On očekuje da će još nekoliko dana biti veći priliv pacijenata, a da će nakon toga da se smanji broj obolelih.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na sve koji imaju simptome respiratornih infekcija da ne idu u Infektivnu kliniku i stvaraju nepotrebnu gužvu u toj zdravstvenoj ustanovi, već da se jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja. U kovid ambulanti doma zdravlja pacijente će pregledati lekar, uradiće laboratorijske analize, snimiti pluća, a po potrebi radi se i test na koronu.

Pacijenti kod kojih klinička slika ukazuje na prisustvo virusa ili se potvrdi korona šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti. Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja